28 Травня 2024
Новини

У Сімферополі росіяни знесли пам'ятник борцю за права кримських татар

У Сімферополі росіяни знесли пам'ятник борцю за права кримських татар

окупанти знесли в Сімферополі пам’ятник Петру Григоренку — генерал-майору радянської армії та українському дисиденту, що боровся за права кримськотатарського народу.

Про це «Суспільному» розповів заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

Про знесення пам’ятника розповів знайомий Умерова, що нині проживає в тимчасово окупованому Криму.

«Прибрали його (пам'ятник — ред.), найімовірніше, напередодні 18 травня. Він був не в дуже помітному місці, і люди могли не помітити. Можливо, там настільки всі залякані цією (окупаційною — ред.) "владою", що люди бояться навіть щось розповісти», — розказав заступник голови Меджлісу.

Петро Григоренко був радянським воєначальником. У роки Другої світової війни він був командувачем однієї з дивізій Четвертого Українського фронту.

Григоренко активно критикував радянську владу та закликав до проведення демократичних реформ у країні. За це його запроторили до Ленінградської психіатричної лікарні.

Окрім цього, Григоренко брав активну участь у правозахисній діяльності. Він, зокрема, боровся за повернення кримських татар на історичну Батьківщину, оскільки після їхньої депортації у травні 1944 році кримським татарам заборонили повертатися додому. Петро Григоренко також був одним із членів Української Гельсінської спілки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: крим, війна з Росією, історія
В тему