24 Травня 2024
Новини

У США навчання на F-16 закінчила перша група українських льотчиків

У США навчання на F-16 закінчила перша група українських льотчиків

На американській військовій базі в Аризоні перша група українських пілотів закінчила навчання на сучасних винищувачах F-16.

Про це заявила речниця повітряних сил Нацгвардії США Ерін Ганніган, передає Politico.

Вона зазначила, що пілоти проходили навчання на 162-й авіабазі Національної гвардії в Тусоні. Ганніган не уточнила, скільки саме льотчиків закінчили навчання, «через надмірну обережність щодо їхньої безпеки».

Зараз пілоти прямують до Європи для додаткового навчання, повідомляє джерело Politico. За словами речниці, це є вирішальним кроком перед появою сучасних винищувачів американського виробництва в небі України.

Раніше у Нацгвардії США казали, що перша група з 4 українських пілотів почала навчання в США в середині жовтня 2023 року і закінчить його до літа. Друга група — також з чотирьох пілотів — розпочала навчання в січні, а третя — у лютому лише проходила навчання з англійської мови, що необхідно для здійснення польотів на винищувачах.

Очікується, що всі пілоти завершать навчання в період з травня по серпень, хоча точний графік залежатиме від прогресу в опануванні програми.

До слова, ще торік у травні президент США Джо Байден схвалив плани тренувати українських пілотів на американських винищувачах F-16. ЗМІ писали, що навчання відбуватимуться у Європі, але американський персонал братиме участь у навчанні разом із союзниками та партнерами в Європі. Тренування може зайняти кілька місяців.

Нідерланди, Данія та Бельгія оголосили, що передадуть Україні літаки, зокрема для навчань, які відбудуться в Данії та Румунії. Решта країн підтвердили свою готовність долучитися до підготовки українських пілотів на F-16.

У листопаді в румунському місті Фетешть урочисто відкрили центр із підготовки пілотів на винищувачах F-16, де мали навчати, зокрема, й українських льотчиків. Серед інструкторів на цій базі можуть бути не тільки представники Румунії, Нідерландів та США, а й військові льотчики з інших країн-членів НАТО.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сша, війна з Росією, авіація
В тему