21 Травня 2024
Новини

«Суспільне» виходить з телемарафону

«Суспільне» виходить з телемарафону

Власне мовлення на «Першому каналі» вирішив розпочати «Суспільний мовник».

Такий захід він назвав розширенням власного мовлення у телемарафоні «Єдині новини», хоча медіааналітики вбачають у цьому фактичний вихід каналу з марафону. Відповідні зміни в Меморандумі про діяльність телемарафону підписали всі його виробники, йдеться в повідомленні «Суспільного».

Так, з 15:00 21 травня «Суспільне» посилюватиме на каналі «Перший» інформаційний блок марафону додатковим новинним контентом, документальними фільмами власного виробництва та розслідуваннями, хоча продовжить обмін контентом з усіма учасниками марафону.

Медіакритичне видання «Детектор медіа» назвало такий крок «Суспільного» виходом з телемарафону.

Голова наглядової ради «Суспільного Мовлення» Світлана Остапа вважає це «цивілізованим розлученням», якого вдалося досягти в рамках розширення виробництва контенту.

«Ми отримали письмові гарантії від РНБО, що такими діями не порушуватимемо рішення Ради безпеки. Команда “Суспільного” готова до поновлення цілодобового мовлення на “Першому”. Сподіваюсь, у нас все вийде», — сказала Остапа в коментарі «Детектор медіа».

До слова, у середині квітня народна депутатка Мар’яна Безугла почала інформаційну кампанію проти «Суспільного». Одночасно із цим неофіційний координатор телемарафону Владислав Матяш повідомив в чаті виробників «Єдиних новин», що «більшість каналів» нібито проголосували за те, щоб «Суспільне» не отримувало більше в марафоні вечірні слоти.

На захист «Суспільного» висловилися Європейська мовна спілка, Комітет з питань інтеграції України до ЄС Верховної Ради, Медіарух, Громадська рада при Комітеті свободи слова.

Голова правління мовника Микола Чернотицький заявляв, що «Суспільне» готове до двох варіантів розвитку подій: припинення тиску на мовника та збереження участі в телемарафоні, або вихід з марафону та розширення власного мовлення на «Першому каналі».

Нагадаємо, на телемарафон та іномовлення України у 2024 році з державного бюджету спрямують понад 1,5 млрд гривень. Водночас результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) показали, що довіра до телемарафону «Єдині новини» продовжує знижуватися.

У квітні голова Комітету зі свободи слова Верховної Ради Ярослав Юрчишин повідомив, що телемарафон доведеться завершити, якщо впродовж 2024 року він не змінить формат.

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) та Європейська федерація журналістів (EFJ) закликали українську владу переглянути формат телемарафону, назвавши його неефективним.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: телебачення, Україна
В тему

Останні матеріали