9 Травня 2024
Новини

Агітував за приєднання Херсонщини до рф і розфарбував в’їзну стелу: повідомили про підозру клірику упц мп в «триколор»

Агітував за приєднання Херсонщини до рф і розфарбував в’їзну стелу: повідомили про підозру клірику упц мп в «триколор»

На іподиякона так званої «Херсонської єпархії рпц» на тимчасово захопленій частині регіону, колаборанта Назара Шкіля зібрали доказову базу.

Під час окупації обласного центру він одним з перших підтримав загарбників та пішов з ними на співпрацю як клірик місцевої громади упц мп, - інформують в СБУ.

Згодом гауляйтер Сальдо погодив його «кандидатуру» на керівника місцевої окупаційної організації, яка діяла під виглядом «громадського об’єднання молоді». Перебуваючи на цій «посаді», фігурант зібрав «однодумців» для розфарбування стели на в’їзді в окупований Херсон у кольори російського прапора.

Про це колаборант «прозвітував» у ході прямих трансляцій в ефірах центральних телеканалів країни-агресора. Крім того клірик агітував вірян підтримати псевдореферендум щодо «приєднання» регіону до складу росії.

Під час звільнення Херсонщини фігурант разом з батьком – настоятелем місцевого храму упц мп, втік до міста Ставрополь.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили іподиякону-колаборанту про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 1 ст. 436-2 (заперечення збройної агресії рф проти України);
  • ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Наразі тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності за злочини проти українців. Крім того, вирішується питання щодо кваліфікації дій його батька, який так само причетний до інформаційно-підривної діяльності на користь рф.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: херсон, війна з Росією
В тему