28 Квітня 2024
Новини

Законопроєкт про демобілізацію: депутатка написала альтернативну версію

Законопроєкт про демобілізацію: депутатка написала альтернативну версію

Ще одну версію законопроєкту про демобілізацію на тлі наміру влади створити подібний документ у термін до 8 місяців підготувала нардепка Інна Совсун. 

Вона наголосила на важливості швидшого ухвалення рішення в цьому питанні. Про це парламентарка розповіла під час обговорення «Важливість прийняття термінів служби для військових в умовах дії воєнного стану» в «Українському медіацентрі», - пише hromadske.

«Я написала не один законопроєкт. Я прекрасно знаю, скільки часу треба для того, щоб законопроєкт підготувати. Коли мені кажуть про вісім місяців на розробку законопроєкту розміром в одну сторінку, то я прекрасно розумію, чому кажуть такі терміни: для того, щоб цю проблему не вирішувати», — заявила депутатка. 

Окрім того, вона стверджує, що її колеги у Верховній Раді «геть байдужі» до цього питання. Як зауважила Совсун, аби, зокрема, довести, «що розробка такого законопроєкту не потребує 8 місяців», вона підготувала свою версію документа. 

«Я не кажу, що його саме треба приймати чи інший. Законопроєкт з досить простими нормами. До слова, підготовка зайняла моєю невеличкою командою […] три дні», — зазначила вона. 

За словами парламентарки, законопроєкт передбачає можливість звільнення після 36 місяців служби з обов'язковим перебуванням на лінії зіткнення впродовж 12 місяців. Вона назвала такі умови «відповідальною позицією». 

«Я готова подавати інший законопроєкт. Я готова, і я впевнена, що колежанки тут (дружини військових, що були на обговоренні — ред.) готові до цього діалогу, до будь-яких норм. Ми не готові вдавати, що можна ще вісім місяців почекати», — наголосила Совсун.  

До слова, із законопроєкту про мобілізацію виключили норми про демобілізацію та ротацію. ЗМІ писали, що такі зміни в законопроєкті ініціював головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Він звернувся до міністра оборони Рустема Умєрова з листом, у якому писав, що питання підстав звільнення з військової служби та запровадження на законодавчому рівні ротації військовослужбовців потрібно унормувати окремо, розглянувши інший законопроєкт.

У Міноборони казали, що від парламентського комітету є доручення протягом 8 місяців розробити новий закон, який стосуватиметься безпосередньо ротації та демобілізації. Утім, згодом відомство оголосило, що планує законопроєкт внести на розгляд Верховної Ради протягом найближчих кількох місяців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: закон, Україна, війна з Росією, депутати, вру
В тему