28 Квітня 2024
Новини

«Етично неоднозначне»: що у Польщі кажуть про питання повернення українців

«Етично неоднозначне»: що у Польщі кажуть про питання повернення українців

У Польщі питання повернення до України чоловіків призовного віку вважають «етично неоднозначним», тому вони очікують подальших кроків з боку України. 

Про це в інтерв'ю TVN24 заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, - пише hromadske.

На запитання, чи зверталася українська влада по допомогу в поверненні українців, Сікорський сказав, що в цьому Україні «справді потрібно проявити ініціативу». Він додав: «Тому що для нас це етично неоднозначне питання. Хоча, звісно, ??ми розуміємо, що Україна потребує своїх захисників, щоб захистити свою Батьківщину».

За словами міністра, йому поки невідомі українські ініціативи після запровадження змін у процесі мобілізації. Як зазначив польський урядовець, у грудні 2023 року під час його візиту до Києва «українська сторона говорила дещо інше», однак «йшло в тому самому напрямку». 

«А саме, щоб вони (українська влада — ред.) мали довідку для своїх громадян про те, що хтось має врегульовані відносини з військовою службою. І просили, щоб соціальні виплати на рівні ЄС не поширювалися на людей, які не мають такої довідки. Цікава ідея», — сказав Сікорський.

Нагадаємо, 16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. У ньому передбачається обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

Закон набуде чинності 18 травня, проте українські консульства вже перестали приймати документи у громадян призовного віку на отримання консульських послуг. Крім того, уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. Тепер призовники зможуть отримати їх тільки в Україні.

На тлі цього в Німеччині оголосили, що рішення призупинити консульські послуги для українських чоловіків призовного віку не вплине на їхній статус біженців.

Водночас у Литві допускають, що можуть посприяти поверненню до України чоловіків призовного віку. Там заявляють, що ще не розглядали конкретні сценарії та стежать за діями Польщі в цьому питанні.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна може допомогти Україні повернути військовозобов’язаних додому. Каже, поляки обурені, коли бачать українців призовного віку «в готелях і кафе». А ось Міністерство внутрішніх справ Польщі пообіцяло продовжити тимчасовий захист для українських біженців, які не матимуть паспортів.

У США заявили, що Вашингтон не має жодного рішення чи офіційної позиції щодо спроби України повернути військовозобов’язаних. Однак уряд країни поважає право Києва визначати свою політику.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: польща, українці у польщі, Україна, війна з Росією, чоловіки
В тему