24 Квітня 2024
Новини

Вбивство поліцейського на Вінниччині: «Син стріляв, бо думав, що мене вбили»

Вбивство поліцейського на Вінниччині: «Син стріляв, бо думав, що мене вбили»

Підозрюваним у нападі на поліцейських на Вінниччині - 52-річному Валерію Василаке та його 26-річному сину Віталію Василаке - Вінницький міський суд 22 квітня обрав запобіжний захід.

Їх обох триматимуть під вартою два місяці без права внесення застави. Внаслідок нападу, в якому їх звинувачують, вночі 20 квітня один поліцейський загинув, а другий був поранений. Справи двох обвинувачених розглядали окремо, - пише bbc Україна.

Першому запобіжний захід обирали Валерію Василаке. Обвинувачення просило відправити його під варту без можливості застави. Під час свого виступу прокурор заявив, що справа викликала значний резонанс по всій країні. Валерій Василаке визнав свою провину і завив, що шкодує про скоєне.

"Не розумію, як це сталося... Я дуже про це жалкую. Якби я міг щось змінити, своє життя поміняти, я б це зробив із задоволенням", - сказав він на засідання суду.

Василаке також сказав, що у поліцейського стріляв його син Віталій.

"Він сам не очікував, я не знаю, як так сталося... Він стріляв через те, що думав, що мене вбили", - відповів він на запитання про те, чи пояснював його син свій вчинок.

Він додав, що зброю, яка була в їхньому автомобілі, також вкрав його син. За його словами, продавати її вони не планували, а хотіли "просто сховати". Підозрюваний також зізнався у тому, що вони з сином хотіли покинути територію України та виїхати до Молдови - але, за його словами, він "розумів, що це нереально". Валерій Василаке та його адвокат проти запобіжного заходу не заперечували та подавати апеляцію не збираються.

Наступним розглядали обрання запобіжного заходу Віталію Василаке. На засіданні прокурор заявив, що саме він стріляв у поліцейського. Обвинувачений зізнався у скоєнні вбивства і розповів подробиці нападу на поліцейських. За його словами, він вдарив поліцейського в обличчя, після чого той упав на землю. Після цього він побачив другого поліцейського, який дістав зброю і почав цілити в нього. Віталій Василаке розповів, що сховався за машиною, а поліцейський почав стріляти в автомобіль, в якому сидів його батько Валерій Василаке.

"Я, розуміючи, що, можливо, мій батько уже мертвий, я дістаю табельну зброю зі своєї сумки та починаю відкривати вогонь у поліцейського, який стріляв в сторону машини", - заявив він на суді.

Василаке також визнав, що в машині, в якій вони їхали з батьком, було 20 гранат, які він взяв у військовій частині, командиром якої був. За його словами, він зберігав їх понад рік у своїй квартирі, тоді як за документами вони вважалися списаними. У ніч, коли їхню машину зупинили, він їх віз у село, щоб там закопати. Віталій Василаке отримав такий самий запобіжний захід, як і його батько. Його захист апеляцію також подавати не збирається.

Командування Сухопутних військ раніше заявило, що підозрювані дійсно є військовослужбовцями однієї з військових частин цього роду військ, але не уточнило, якої саме.

Нагадаємо, у ніч проти 20 квітня двоє чоловіків у військовому одязі розстріляли патрульних, які зупинили їхній автомобіль у Гайсинському районі Вінницької області. Від отриманих поранень загинув 20-річний поліцейський, а його напарник отримав поранення. Пізніше у Вінницькій області виявили автомобіль підозрюваних у нападі.

Також стало відомо, що в авто поліцейських під час нападу був цивільний чоловік, якого вони затримали раніше й везли на освідування. Він був в автомобілі й не постраждав.

Самих підозрюваних заарештували 21 квітня в Одеській області. Їх затримали співробітники спецпідрозділу КОРД. Нападниками виявилися двоє військових, батько та син, 52 та 26 років, уродженці Вінницької області. Нападники переховувалися у закинутій будівлі й мали наміри виїхати за кордон.

Вночі 20 квітня вони перевозили у своєму автомобілі боєприпаси та гранати, які згодом викинули у водойму. За фактом нападу слідчі розпочали кримінальне провадження за статтею - вбивство або замах на вбивство правоохоронця під час виконання службових обов'язків. Стаття передбачає довічне позбавлення волі. Також чоловіків звинувачують у незаконному поводженні зі зброєю та дезертирстві.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вінниця, вбивство, поліція
В тему

Останні матеріали