9 Квітня 2024
Новини

У Києві псевдоволонтери назбирали 5 млн грн

У Києві псевдоволонтери назбирали 5 млн грн
У Києві правоохоронці повідомили про затримання трьох членів фіктивного благодійного фонду, який назбирав 5 мільйонів гривень начебто для дітей.

Про це повідомила Київська міська прокуратура.

За словами правоохоронців, учасники схеми зареєстрували благодійний фонд та створили call-центр, оператори якого телефонували та розсилали повідомлення підприємцям, представникам різних організацій та звичайним громадянам з проханням долучитися до збору грошей. 

Підозрювані запевняли благодійників, що збирають кошти на потреби дітей, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України. А втім, зібрані кошти фігуранти розподіляли між собою, а для маскування протиправних дій іноді переказували незначну частину грошей на благодійність, аби показати, що начебто справді комусь допомагають. 

За даними слідства, з квітня 2022 року по червень 2023 року учасники угруповання привласнили близько 5 мільйонів гривень пожертв. Під час обшуків за місцями проживання учасників групи правоохоронці вилучили докази протиправної діяльності. 

Правоохоронці повідомили про підозру трьом членам групи за ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України — незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги. 

Наразі двох підозрюваних тримають під вартою з можливістю внесення застави, а третьому обрали запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт.  

Їм може загрожувати позбавлення волі на строк до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, війна з Росією
В тему