4 Квітня 2024
Новини

Катували людей та вимагали гроші: в Дніпрі затримали рекетирів

Катували людей та вимагали гроші: в Дніпрі затримали рекетирів
У Дніпрі затримали рекетирів, які, за даними слідства, вимагали гроші від представників малого бізнесу, а в разі відмови — викрадали їх та катували у підвалі. 

Крім того, вони погрожували розправою над родичами потерпілих, - повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, фігуранти провокували конфліктні ситуації або вигадували штучні борги, а потім виставляли рахунок потерпілим. Підозрювані вимагали кошти як компенсацію за нібито нереалізований бізнес-проєкт, в який вони вклали гроші.

А в разі відмови — рекетири викрадали потерпілих та відвозили до підвалу, який був переобладнаний під катівню, де людей прив’язували до стільця та періодично били, погрожуючи фізичною розправою їхнім родинам, розповіли у спецслужбі. 

Зокрема, правоохоронці задокументували факт вибивання грошей з місцевого ІТ-підприємця, якого рекетири вивезли із зав’язаними очима до підвального приміщення, де застосовували до нього тортури.

У результаті він погодився заплатити й відправив частину суми у криптовалюті. Проте, щоб сплатити залишок, він мав звернутися по допомогу до своїх родичів. Утримуючи підприємця у власному авто, фігуранти возили його по адресах близьких, допоки він не зібрав потрібну суму.

За даними правоохоронців, рекетири планували розширити свій злочинний вплив і обкласти «даниною» більшу частину малого бізнесу.

Утім, правоохоронці затримали організатора і його спільника. За даними слідства, ними виявились представники місцевого криміналітету, які раніше вже притягувались до відповідальності за тяжкі злочини.

Під час обшуків в оселях підозрюваних правоохоронці вилучили зброю та боєприпаси, а також виявили велику суму готівки та мобільні телефони з відеодоказами знущань з потерпілих.

Наразі затриманим повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини);
  • ст. 189 (вимагання);
  • ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Наразі підозрювані перебувають під вартою. Їм може загрожувати до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дніпро, сбу
В тему