4 Квітня 2024
Новини

У Раді схвалили ліквідацію органу з регулювання азартних ігор

У Раді схвалили ліквідацію органу з регулювання азартних ігор
Законопроєкт про ліквідацію Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей схвалив Парламентський комітет та виступив за посилення контролю за гральним бізнесом.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк за результатами засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Йдеться про допрацьований законопроєкт №9256, який передбачає:

  • обмеження реклами азартних ігор (зокрема, недопустимість спекуляцій на теми війни та волонтерства) та заборона спонсорства;
  • визначення додаткових інструментів для обмеження відвідування гральних закладів та участі в азартних іграх вразливих категорій населення на період воєнного стану;
  • вдосконалення інструментів контролю за гральним бізнесом (контрольні закупівлі, моніторинг мережі Інтернет);
  • встановлення додаткових критеріїв для анулювання ліцензій, вдосконалення вимог до бездоганної ділової репутації організаторів азартних ігор, встановлення вимог до надавачів послуг у сфері азартних ігор.

За словами Железняка, посилення контролю за гральним бізнесом одностайно підтримав увесь комітет. А втім, він додав, що, на його думку, заборона «на практиці» працює лише з «одночасною ефективною боротьбою з тінню».

«Міскодінг закрили майже, а ось дропери та крипта досі літає. Інакше обмеження можуть штовхнути частини людей у ??тінь, що не є накладенням закону. Тому будемо давати норми, щоб ще обмежити фінансові шлюзи», — пояснив він.

Нагадаємо, на сайті Офісу президента з’явилася петиція із закликом обмежити гральний бізнес. Її автор — військовослужбовець 59 бригади Павло Петриченко — наголосив, що військові, які вже третій рік перебувають на фронті в стресових умовах, є особливо психологічно вразливими. Тому для багатьох із них азартні ігри стають єдиним способом впоратися зі стресом і, як наслідок, швидко викликають дофамінову залежність та послаблюють самоконтроль.

Менш як за чотири години петиція набрала 25 тисяч необхідних голосів. Після цього президент Володимир Зеленський доручив відповідним органам зібрати аналітику та запропонувати рішення щодо роботи онлайн-казино.

Водночас голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев звернувся із вимогою винести на розгляд Верховної Ради законопроєкт про ліквідацію Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ). 

За словами, за три роки існування вона так і не змогла сформувати в Україні культуру відповідальної гри, а також не внесла до парламенту законопроєкт про регулювання азартних ігор під час воєнного стану.

Згодом стала відомо, що у Верховній Раді планують передати функції КРАІЛ Міністерству цифрової трансформації.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, закон, вру
В тему