4 Квітня 2024
Новини

У ВРУ підтримали перейменування 7 міст і 44 селищ

У ВРУ підтримали перейменування 7 міст і 44 селищ
В Україні перейменування 7 міст і ще 44 селищ, назви яких не відповідають стандартам державної мови чи містять символіку російської імперської політики, підтримав Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Про це повідомив член Комітету, народний депутат України Роман Лозинський.

Сім українських міст отримали такі нові назви:

  • Сєвєродонецьк — Сіверськодонецьк (Луганська область);
  • Первомайськ — Сокологірськ (Луганська область);
  • Першотравенськ — Шахтарське (Дніпропетровська область);
  • Дружба — Журавське (Сумська область);
  • Красноград — Берестин (Харківська область);
  • Первомайський — Златопіль (Харківська область);
  • Ватутіне — Багачеве (Черкаська область).

Тепер за те, аби ці міста остаточно отримали нові назви, повинна проголосувати Верховна Рада України.

Нагадаємо, з початком повномасштабної війни росії проти України в суспільстві виник запит на розірвання будь-яких зв’язків із країною-агресором. Такі прагнення українців демонструють соціологічні опитування.

Згідно з опитуванням, проведеним фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, 59% українців підтримують перейменування об'єктів, назви яких пов’язані з рф, СРСР чи російською імперією.

Протягом 2022 року в Україні перейменували 9859 географічних і адміністративних об'єктів, а також демонтували 145 пам’ятників, пов’язаних із пропагандою російської імперської політики.

А у квітні 2023 року президент Зеленський підписав закон, який забороняє давати географічним об'єктам назви, пов'язані з росією. Автори закону переконані, що він дозволить очистити суспільний простір від нав’язаних ідеологем, а також встановить історичну справедливість і відновить українську історико-національну топоніміку, доповнивши її іменами новітніх героїв.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, війна з Росією, вру
В тему