29 Березня 2024
Новини

На Херсонщині окупанти катували представників ЛГБТК

На Херсонщині окупанти катували представників ЛГБТК
На Херсонщині під час окупації російські військові через орієнтацію та гендерну ідентифікацію катували, ув'язнювали, вчиняли сексуальне насильство та позбавляли фізичної свободи ЛГБТК-людей.

Про це йдеться у звіті громадської організації «Прожектор».

Юристи та адвокати проєкту опитали 51 ЛГБТК-людину, склавши 18 письмових протоколів. У самому звіті описані 8 випадків, скоєних російськими військовими в Херсонській області з березня до листопада 2022 року. Ці ситуації можуть вважатися воєнними злочинами або злочинами проти людства, зокрема переслідування за гендерною ознакою, зазначають правозахисники.

За даними дослідження, українці піддавалися насиллю з боку окупантів саме через свою сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність. За словами свідків, окупанти цілеспрямовано шукали людей, які належать до ЛГБТК.

Зокрема є свідчення того, що російські військові змушували чоловіків роздягатися, перевіряли смартфони на наявність застосунків для одностатевих знайомств.

Водночас у «Прожекторі» кажуть, що ЛГБТК-люди, які пережили російські злочини, не зверталися до правоохоронних органів через недовіру до системи та відчуття, що права людей, а саме ЛГБТК, недостатньо визнаються в Україні. Саме тому Офіс генерального прокурора не мав зафіксованих воєнних злочинів щодо ЛГБТК-людей, які жили на тимчасово окупованих територіях, коли було розпочато це дослідження, пояснили правозахисники.

Детально ознайомитися з історіями представників ЛГБТК, які пережили насилля під час окупації, можна у звіті «Прожектора».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: херсон, війна з Росією, лгбт-спільнота
В тему

Останні матеріали