26 Березня 2024
Новини

Що у Генштабі Польщі кажуть про ракету рф на їхній території

Що у Генштабі Польщі кажуть про ракету рф на їхній території
У Польщі не виключають, що порушення їхнього повітряного простору російською ракетою було «навмисною дією».

Про начальник Генштабу Польщі Вєслав Кукула заявив у коментарі RMF24, - пише hromadske.

Він зазначив, що 24 березня повітряний простір Польщі порушила російська ракета Х-101, якими рф обстрілює Україну.

«Ракета запрограмована (...). російські ракети мають відносно низьку точність, тому можливі будь-які варіанти — як навмисне програмування ракети, так і те, що вона просто відхилилася від певного запрограмованого шляху», — пояснив він.

За його словами, другий варіант, тобто відхилення від маршруту, також не варто виключати, оскільки ракета пролетіла недостатньо далеко та й сам інцидент тривав недовго. Кукула також пояснив, що повітряні цілі «такого типу» на кордоні двох держав «завжди є дуже складною дилемою для знищення», тому що збиття може призвести до ненавмисних наслідків з іншого боку кордону.

«І те саме може статися, якщо Україна випустить ракету по такій цілі. Така ракета може впасти на територію Польщі й спричинить певні наслідки. Тому сьогодні ми насамперед вважаємо, що це значною мірою була навмисна дія», — розповів він.

Раніше командування Збройних сил Польщі пояснили, що не стали збивати російську ракету, оскільки знали: вона не летітиме вглиб їхньої країни.

Нагадаємо, вночі та зранку 24 березня російсько-окупаційні війська вкотре завдали ударів по Україні. Сили протиповітряної оборони збили 18 із 29 ракет, а також 25 із 28 ударних безпілотників типу Shahed. На Львівщині було кілька влучань по об’єкту інфраструктури.

Під час цієї атаки одна з крилатих ракет рф порушила повітряний простір Польщі. Ракета ввійшла в польський простір поблизу міста Осердов (Люблінське воєводство) і пробула там 39 секунд. Варшава підіймала в повітря військову авіацію.

МЗС Польщі заявило, що вимагатиме від рф пояснень через чергове порушення повітряного простору, та закликало росію «припинити терористичні повітряні атаки на жителів і територію України та закінчити війну». Польща викликала до себе російського посла, проте той не з’явився в МЗС.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: польща, війна з Росією
В тему

Останні матеріали