0 0000
Новини

«Опір наростає»: чим обернеться протистояння Каталонії та Мадрида

«Опір наростає»: чим обернеться протистояння Каталонії та Мадрида

Через три тижні після невизнаного референдуму про незалежність Каталонії уряд Іспанії обмежив автономію бунтівної провінції і ввів пряме правління.

Мадрид задіяв статтю Конституції, яка дозволяє скасувати особливий статус окремого регіону в разі кризи (статтю, до речі, застосували вперше).

Каталонського лідера Карлеса Пучдемона і весь його уряд хочуть відсторонити від влади. Той у відповідь виступив з телезверненням, в якому назвав ці плани найгіршою атакою на демократію з часів диктатури генерала Франко, при якій Каталонія була позбавлена ??автономного статусу.

Центральна влада тим часом планує організувати в найближчі півроку місцеві вибори. Глава парламенту Каталонії Карме Форкадел назвала дії уряду Іспанії спробою державного перевороту, а в Барселоні півмільйона людей зібралися на мітинг проти Мадрида під гаслами «свобода» і «незалежність».

За словами Хайме Фернандес, журналіста з Барселони, багатьох каталонців рішення Мадрида обурило. «Автономія – це свій уряд, поліція, власні рішення про навчання, медицину. А тепер усього цього позбавляють регіон, який взагалі хотів відокремитися. Хоча, звичайно, повністю відібрати статус Конституція не дозволяє. Природно, опір наростає», – говорить Фернандес.

Так як стаття Конституції про обмеження автономії регіону в Іспанії ще не застосовувалася, багато хто в розгубленості. «Пучдемон або підніме повстання, або дасть задніх. Є ще варіант, що він погодиться на оголошені Мадридом вибори, щоб не допустити драматичної розв'язки», – сказав політолог Едуард Альваро.

Тим часом схожий на каталонський референдум пройшов в Італії. Про розширення прав автономій голосували в Ломбардії і Венето (зі столицею у Венеції), найбагатших регіонах, які виробляють 20% і 10% загального ВВП. Ці референдуми не мають юридичної сили. При цьому жоден із регіонів не ставить питання руба про відділення від Італії, а лише висловлює думку щодо розширення повноважень місцевих органів влади. Лідери регіонів хочуть більше повноважень для місцевої влади в таких сферах, як безпека, міграція, освіта і навколишнє середовище.

Як і у випадку з Каталонією і Іспанією, кожен з регіонів платить в Рим більше, ніж отримує в інвестиціях і послугах. Платники податків у Північній Італії скаржаться, що надмірна частина їх доходів йде в центральний уряд, який витрачає їх в бідніших регіонах на півдні.

Тим часом частина громадських рухів багатої півночі давно намагається утворити власну державу під назвою Паданія, також вважають себе особливими жителі іншої частині півночі Італії – Південного Тіролю, де переважає німецьке населення. Але сепаратистські тенденції в Італії, за словами експертів, не мають широкої підтримки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему