25 Березня 2024
Новини

Страшно йти в піхоту? То вибери для служби спеціальність, яку хочеш

Страшно йти в піхоту? То вибери для служби спеціальність, яку хочеш

Щодня москалі хай повільно, але просуваються вглиб України. А після виборів путіна росія може оголосити загальну мобілізацію. Тож цій смертоносній орді нам буде ще важче протистояти. Особливо зважаючи на те, що допомога із Заходу зменшилася, ряди ЗСУ щодня рідіють, а замінити поранених і загиблих дуже складно. Адже вручення «повістки» багато сприймають як смертний вирок.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Аби розвіяти страх перед мобілізацією, в Україні розпочали роботу центри рекрутингу до армії, а кожен громадянин України може сам знайти в інтернеті перелік спеціальностей, яких нині потребує військо, та в переліку вакансій вибрати собі найбільш підходящу.

Не варто чекати, що «якось воно буде»

25-річний Антон, у мирному житті – програміст, а нині – військовий, вирішив приєднатися до ЗСУ торік восени. Він подав своє резюме на десяток вакансій, які знайшов в інтернеті, пройшов кілька співбесід і серед кількох пропозицій обрав найкращу для себе – пов’язану зі зв’язком – та уклав контракт.

«Я задоволений, у мене виходить ладнати з людьми, виконувати обов’язки. І, звісно, є відчуття, що я роблю свій внесок у перемогу. Це надихає», – розповів Антон виданню ВВС Україна.

Добровольці нової хвилі, з якими поспілкувалося ВВС, визнали: вони готуються до вступу у військо завчасно. Для цього проходять фізпідготовку, читають про зброю, вивчають підрозділи та підбирають вакансії, які найбільше до вподоби. Причому дані Міноборони та онлайн-платформ для пошуку роботи, які співпрацюють із ЗСУ, свідчать: зацікавлених такою мобілізацією лише за останній рік – десятки тисяч.

Серед них – і киянин Всеволод. Раніше він працював у фірмі, яка розробляла рекламу. Та коли стало зрозуміло, що війна триватиме не один рік, Влад став готуватися до служби у війську: займався у спортзалі, вивчав тактику ведення бою, характеристики зброї, способи виживання тощо. Коли в листопаді 2022-го він став підбирати для себе вакансії та отримав пропозицію служити в артилерійській бригаді, то в останній момент передумав: злякався. Але через десять місяців таки «дозрів» до того, щоб служити в ЗСУ, та обрав морську піхоту, бо в тому підрозділі вже служив його товариш.

Нині Владислав у пресслужбі, знімає та монтує відео. Оскільки володіє англійською, то налагоджує співпрацю з іноземними журналістами.

«Війна нікуди не ділась, це дуже серйозно. Тому я вирішив не чекати, як-то воно буде, а самому взяти долю у свої руки», – сказав військовий.

І з ним не можна не погодитися. Бо у війську багато тих, які не мали можливості спрацювати на випередження і свої навички з цивільного життя не могли застосовувати у війську.

«За час служби в ЗСУ я особисто зустрів дитячого хірурга на посаді морально-психологічного забезпечення і фельдшера на посаді кулеметника розвідвзводу», – розповів хірург Ярослав з Черкас, який завчасно підібрав собі спеціальність у військовому шпиталі, перед тим як мобілізуватися у травні 2022-го. Бо далі перевестися на іншу посаду дуже складно. Простіше звільнитися зі служби, а тоді наново мобілізуватися на ту посаду, яку хочеш.

Рекрутинг до ЗСУ стає все популярнішим

Шукати собі підходящу вакансію українці можуть на сервісах Work.ua, Lobby X, Robota.ua та «OLX Робота».

«Кожен тиждень ми маємо рекорд за кількістю відгуків від добровольців. Кожен місяць рекорд за кількістю розміщених вакансій. Динаміка летить вгору. Це ефективно, результативно і має популярність», – зазначив Владислав  Гре-зєв, засновник СЕО платформи Lobby X, яка першою запустила новий формат рекрутингу.

За його словами, протягом минулого року кількість відгуків на військові вакансії лише на Lobby X зросла майже в 10 разів – з 1400 в грудні 2022 року до 10,6 тис. у грудні 2023-го. Збільшується також кількість підрозділів, які шукають людей через такі платформи, та кількість вакансій, які вони розміщують.

До прикладу, в січні 2024-го на Lobby X налічувалося майже 700 вакансій для служби у війську, хоча шістьма місяцями раніше їх було лише 150.

Найпопулярніші серед шукачів – штабні вакансії, сфера ІТ, БПЛА, пресслужби, нішеві спеціальності (кухарів, вибухотехніків, водолазів). Наступні за популярністю – медицина, розвідка на землі, транспорт, зв’язок і піхота.

Редакторка сервісу Work.ua Євгенія Кузенкова зауважила: протягом останніх місяців на їхньому ресурсі розмістили 1500 вакансій 230 підрозділів, а загальна кількість відгуків від рекрутів – понад 25 тисяч.

«Немає жодної вакансії, яка б не отримала уваги від шукачів, щотижня ця динаміка лише зростає. І можемо говорити, що такі вакансії можуть конкурувати зі звичайними пропозиціями роботи», – каже вона.

Окремі підрозділи самі займаються своєю рекламою та рекрутингом. Серед лідерів – 3-тя окрема штурмова бригада. Керівник Київського центру рекрутингу 3-ї штурмової Данило Коваль каже: «Добровольці не закінчилися. Просто людей потрібно мотивувати. Після Нового року  по кілька десятків людей приходили кожен день, причому мотивованих, зразу з речами. Також спостерігаємо сплески щоразу після великих обстрілів».

Але треба визнати, що сфера добровільного рекрутингу майже не врегульована законодавчо, і багато в чому залежить від доброї волі 5конкретного ТЦК, прокоментувала для ВВС Україна юристка громадської організації «Юридична сотня» Ольга Марко. Маючи відношення на певну вузькопрофільну посаду, краще мати його оригінал із підписом і контакти командира, який вас готовий забрати. Бо в ТЦК можуть виникнути запитання.

Ніна Грицюк

На фото: Центр рекрутингу

Української армії у Львові 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, військкомат, робота
В тему

Останні матеріали