15 Березня 2024
Новини

На кордоні зі Словаччиною польські фермери заблокували пункт пропуску

На кордоні зі Словаччиною польські фермери заблокували пункт пропуску
Польські аграрії почали акцію протесту на польсько-словацькому кордоні, вона триватиме до кінця березня.

Про це пише «Радіо Свобода».

Там зазначають, що поляки заблокували пункт пропуску «Хижне» на кордоні зі Словаччиною. За словами аграріїв, саме цими дорогами до Польщі потрапляє агропродукція з України та росії.

За попередніми даними, акція протесту триватиме до кінця березня. Нині поляки пропускатимуть одну вантажівку на годину, легкового транспорту та автобусів протест не стосується.

Про складнощі в русі на пункті пропуску «Хижне» заявили також у ґміні Яблонка. Там вказують, що аграрії протестують проти «неконтрольованого потоку зерна з України в Євросоюз, що є причиною дестабілізації зернового ринку та викликає важку економічну ситуацію для аграріїв».

Нагадаємо, польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС.

Польські фермери протестують, щоб добитися пом'якшення європейського «зеленого курсу», а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій. Вони блокували рух на шести напрямках — це пункти пропуску «Ягодин», «Устилуг», «Угринів», «Рава-Руська», «Шегині» та «Краківець».

Польські ЗМІ навіть писали, що Україна та Польща нібито ведуть переговори щодо тимчасового закриття кордону для двосторонньої торгівлі товарами. Проте в Мінвідновлення України заперечили інформацію про такі переговори.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, акція протесту
В тему

Останні матеріали