13 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 13 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 13 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 749 доба від початку повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією з метою знищити Україну й наш народ.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Протягом доби відбулося 70 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 2 ракетних та 68 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський відвідав напрямок активних бойових дій ворога та розповів про оперативну обстановку.

Після детального аналізу були ухвалені всі необхідні рішення щодо посилення резервами, боєприпасами, а також засобами РЕБ. Це забезпечить стійкість оборони ЗСУ на цій ділянці фронту.

«У цілому, оперативна обстановка на Східному фронті залишається складною. Противник продовжує вести наступальні дії, зосереджуючи основні зусилля в районах Терни, Іванівське, Бердичі, Тоненьке, Вербове і Роботине».

На інших ділянках фронту активність ворога помітно стала нижчою. Головнокомандувач припускає, що це пов’язано зі зростанням втрат ворога.

За два тижні жорстких боїв противник зазнав надзвичайно високих втрат. Усі населені пункти, які він намагався захопити, залишилися під контролем ЗСУ.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну ракету Х-31.

  • Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 1 району зосередження особового складу противника.

 

Станом на ранок 13 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 426 870 (+980) осіб,
  • танків – 6 752 (+5),
  • бойових броньованих машин − 12 921 (+20),
  • артилерійських систем − 10 554 (+32),
  • РСЗВ − 1 017 (+1),
  • засобів ППО − 715 (+2),
  • літаків − 347,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 8 205 (+22),
  • крилатих ракет − 1 919 (+1),
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 13 932 (+62),
  • спеціальної техніки − 1 699 (+8).

 

  • Російські добровольці анонсували удари по військових позиціях рф у Бєлгороді та Курську та закликали місцевих жителів евакуюватися.

«Ми звертаємося до наших співгромадян: жителів міста Бєлгород, чиновників Бєлгородської адміністрації та всіх тих, хто нас чує. Путінські вбивці завдають масованих ударів по мирних українських містах, виставляючи свої позиції між вашими будинками, школами ваших дітей і держустановами. Щодня десятки простих невинних людей (здебільшого жінок і дітей) гинуть від обстрілів з Бєлгорода. Обстріли України з території Бєлгорода повинні зупинитися! У зв'язку з цим, ми змушені завдати вогневої поразки по військових позиціях, які розміщені в містах Бєлгород і Курськ», - ідеться у спільній заяві Легіону "Свобода росії", "Російського добровольчого корпусу" та "Сибірського батальйону".

Щоб уникнути жертв серед цивільного населення, добровольці закликали всіх негайно покинути міста. Водночас місцеву владу просять зберігати людські життя і почати евакуацію з міст Курщини та Бєлгородщини.

  • Інститут вивчення війни (ISW) зазначає, що росія використовує призовників для захисту свого кордону з Україною та прогнозує нові вторгнення російських добровольчих загонів напередодні виборів.

Військові аналітики вважають, що це, ймовірно, пов'язано з небажанням росії передислокувати війська з лінії фронту в інші райони.

ISW відстежує повідомлення російських військових блогерів, які відзначили, що вторгнення відбулося за кілька днів до президентських виборів в росії 17 березня, і попередили, що найближчими днями можуть відбутися такі ж вторгнення.

  • ІТ-Армія призупинила роботу московського метрополітену. Кібервійська атакували низку ворожих урядових та місцевих порталів, серед них — система оплати проїзду "Тройка". За даними Мінцифри, це одна з найбільших систем оплати квитків у рф, яка обслуговує 38 регіонів.

Через "збій" власники транспортних карток у Москві й Казані не могли оплатити квитки, поповнити картку проїзду, а також  розрахуватися за паркування.

Мінцифри закликало кіберактивістів долучатися до ІТ-Армії та знищувати економіку країни-агресора.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський анонсував збільшення чисельності прикордонних військ з огляду на поточні завдання захисту від російської агресії, і в розрахунку на довготривалий захист кордонів.

«Я погодив подальші кроки для розвитку Державної прикордонної служби України та, відповідно, прикордонних військ. Пишаюся кожним українцем та українкою, які служать у прикордонних військах і захищають інтереси нашої держави, нашу національну незалежність. Будемо збільшувати чисельність прикордонних військ – і з огляду на поточні завдання захисту від російської агресії, і в розрахунку на довготривалий захист кордонів нашої держави після цієї війни».

  • Державна прикордонна служба розпочинає видачу документів на право перебування в прикордонній смузі завширшки 5 кілометрів від лінії державного рубежу.

Запроваджений режим передбачає обмеження у вільному в'їзді, перебуванні, проживанні, провадженні робіт й пересуванні осіб у прикордонній смузі. Обмеження полягають у тому, що громадяни мають отримати спеціальний дозвіл. Це стосується як фізичних, так і юридичних осіб.

  • В Україні вже 2058 медичних закладів мають доступ до швидкісного інтернету та необхідні засоби для його використання.

Розширення інтернет-мережі полегшує доступ пацієнтів до цифрових сервісів, зокрема, дає можливість людям, особливо тим, які проживають у сільській місцевості, долучитися до державної програми «Доступні ліки».

  • Державний оператор тилу за три місяці роботи уклав 87 договорів на суму 12 мільярдів гривень, зокрема, на закупівлях вдалось заощадити 2,9 мільярда гривень бюджетних коштів.

Загалом за три місяці роботи агенція оголосила 144 процедури на закупівлю товарів для ЗСУ.

  • Україна починає масове виробництво роботизованих наземних платформ, які можуть використовуватися як камікадзе, турелі, платформи мінування-розмінування, евакуації.

Роботи успішно показали себе на полігоні, за кілька місяців вони будуть на полі бою — сотні різних платформ закуплять через UNITED24.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін напередодні виборів знову поскаржився начебто на обман з боку Заходу, хоча досі так і не пояснив громадянам, хто і що саме йому обіцяв.

«Нас раніше багато разів обманювали, але тепер домовлятимемося лише під чіткі гарантії безпеки».

Цього року на обман західних країн російський диктатор скаржився ще два рази, а у 2023-му аж сім разів публічно заявляв, що росію нібито «надули».

Водночас путін промовчав про те, скільки разів сам обманював партнерів, порушував домовленості й навіть міждержавні угоди, а також як із року в рік відверто бреше своїм громадянам, щоб залишатися при владі.

  • Влада рф встановила понад 1 млн камер відеоспостереження по всій країні, щоб стежити за росіянами.

За словами міністра цифрового розвитку Максута Шадаєва, камери «стежать за безпекою» «і в місцях проживання, і в громадських місцях, і на об'єктах транспорту».

«На сьогодні у нас фактично кожна третя камера підключена до системи розпізнавання облич».

Таким чином російська репресивна машина отримує все більше зручних інструментів для швидкого виявлення та нейтралізації будь-кого, хто загрожує владі.

  • У росії продовжується серія загадкових смертей топчиновників найбільших компаній.

Сьогодні стало відомо про раптову смерть віцепрезидента компанії Лукойл Віталія Робертуса, який помер на 54-му році життя.

ВАТ "Лукойл" – російська вертикально інтегрована приватна нафтова компанія; друга найбільша в росії нафтова компанія і шоста за величиною приватна нафтова компанія у світі.  

Російських бізнесменів знаходили повішеними в Лондоні та потонулими в Пуерто-Рико. Депутат-єдинорос упав з даху індійського готелю, а 46-річний заступник міністра науки помер від незрозумілої хвороби під час перельоту з Куби. З 2022 року поліція Іспанії розслідує смерть колишнього топменеджера Новатека Сергія Протосеня, якого знайшли мертвим разом з дружиною та дочкою.

У мережі є цілий список, що називається «Підозрілі смерті російських бізнесменів (2022-2024)». До нього потрапила вже 51 особа.

  • Новошахтинський завод нафтопродуктів у Ростовській області рф зазнав атаки дронів. Роботу підприємства зупинено.

Російські пропагандистські ЗМІ спочатку повідомили, що на підльоті до Новошахтинська було знищено три безпілотники.

Пізніше місцева влада заявила, що БПЛА впали на територію Новошахтинського заводу нафтопродуктів, після чого технологічні об'єкти підприємства було зупинено.  

Також повідомляється про атаку дронів на нафтопереробні заводи в Рязані та Кіришах (Ленінградська область).

Крім того, журналісти пишуть про зростання цін на бензин на російських біржах.

  • Розвідка Великої Британії зазначила, що російський окупаційний режим збільшив зусилля, спрямовані на те, щоб змусити населення окупованих територій проголосувати.

Розвідка констатує, що за відсутності незалежних спостерігачів за виборами та списків виборців хоча б в одному населеному пункті зростає ймовірність фальсифікації результатів.

Аналітики вважають, що через значне переміщення населення та міграцію з окупованих районів, цілком ймовірно, що там залишиться лише приблизно третина довоєнного населення.

Водночас, вказує розвідка, довіра до окупаційного режиму ще більше підривається через відсутність належного представництва на так званих «виборах», низький рівень безпеки та примусові заходи, спрямовані на примушення населення до голосування.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • США оголосили про новий пакет безпекової допомоги Україні на суму 300 мільйонів доларів. Це перша допомога у 2024 році на тлі блокування додаткового фінансування в американському Конгресі.

У Пентагоні уточнили, що США виділяють зенітні ракети Stinger, боєприпаси для HIMARS, 155-мм артснаряди, в тому числі фугасні та касетні, а також 105-мм снаряди, а також протитанкові системи, набої для стрілецької зброї, підривні боєприпаси для ліквідації перешкод та запасні частини для техніки й інше допоміжне обладнання.

Президент США Джо Байден заявив, що нового пакету допомоги Україні замало. За його словами, це екстрений пакет допомоги, який вдалося направити коштом зекономлених під час виконання попередніх контрактів Пентагону.

«Того, що ми схвалили сьогодні, зовсім мало. Конгрес має негайно ухвалити запропонований обома партіями законопроєкт про національну безпеку, який включає допомогу Україні», - наголосив Байден.

  • Депутати Національної асамблеї (нижньої палати парламенту) Франції проголосували за стратегію підтримки України та укладення двосторонньої безпекової угоди.

«Голосувати проти – означає дати владіміру путіну всі аргументи і сигнал, якого він чекає... Утриматися – означає ухилитися від своєї відповідальності перед історією», – наголосив перед голосуванням голова уряду Габріель Атталь.

Більшість депутатів під час дебатів висловились на підтримку України.

  • Постійні представники країн ЄС 13 березня підтримали збільшення у 2024 році на 5 мільярдів євро Європейського фонду миру, з якого фінансуються поставки зброї Україні.

Євросоюз і далі рішуче налаштований надавати тривалу підтримку Україні та «гарантувати, що вона отримає військове обладнання, необхідне їй для самозахисту».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали