14 Березня 2024
Новини

З тимчасово окупованої території повернули ще трьох українських дітей

З тимчасово окупованої території повернули ще трьох українських дітей
На підконтрольну Україні територію повернули опікунську родину, в якій виховуються 3 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це два хлопчики та дівчинка, віком від 11 до 17 років.

Про це повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Евакуацію дітей проводили благодійна організація Save Ukraine, органи опіки, а також служба у справах дітей. 

Прокудін розповів, що в окупації діти примусово були змушені відвідувати російську школу. За відмову матері погрожували, що заберуть дітей. Через тиск і переслідування росіян, родина майже не виходила з дому і жила в постійному стресі. 

Тепер жінку з дітьми чекає реабілітація. Вони перебувають у безпечному місці, де отримують необхідну медичну та психологічну допомогу.

За даними Прокудіна, загалом з початку 2024 року на підконтрольну Україні територію вдалося повернути 38 дітей із Херсонської області.

До слова, за даними державної платформи «Діти війни», станом на 14 березня 19 546 українських дітей — депортовані та/або тимчасово переміщені, 2 099 вважаються зниклими. Повернути вдалося 388 дітей.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої зі справ дітей рф марії львової-бєлової за незаконне вивезення українських дітей з окупованих територій до росії. А в липні 2023 року Офіс генерального прокурора розпочав розслідування участі білоруського Червоного Хреста в депортації українських дітей.

У разі депортації вас або вашої родини можна звернутися до Офісу омбудсмена:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;  
  • на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;  
  • на гарячу лінію: 0 800 501 720;  
  • за телефоном: 044 299 74 08.

Також у разі депортації дитини можна заповнити онлайн-форму заяви «Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини» на сайті «Діти війни».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, діти, Україна
В тему

Останні матеріали