12 Березня 2024
Новини

Волинян попереджають про шахрайську схему

Волинян попереджають про шахрайську схему

Волинян закликають бути обачними, адже популярності набуває нова шахрайська схема, яка завдає збитків на мільйони гривень.

З початку року на Волині розпочали понад чотириста кримінальних проваджень щодо шахрайств, а сума завданих збитків громадянам сягнула понад 4 мільйони гривень. Про це повідомив сектор комунікації поліції Волинської області на сайті ГУНП.

Вже декілька днів поспіль на Волині фіксують новий підвид шахрайства – так звані «Соціальні виплати».

Шахраї зламують облікові записи громадян у соцмережах. Маючи доступ до контактів і різноманітних груп, вони надсилають стандартне повідомлення про можливість отримання грошової допомоги, наголошуючи, що гроші зараховуються за 10 хвилин, і та людина нібито вже їх отримала.

Люди переходять за вказаним посиланням, вводять там свої дані, наприклад, паролі до соцмереж, банківських карток. Так вони надають зловмисникам доступ до своїх рахунків, з яких ті знімають усі гроші, навіть кредитні. 

Керівник сектору протидії шахрайствам управління карного розшуку ГУНП у Волинській області Назарій Оксенюк застерігає волинян і наголошує, що здебільшого безкоштовний сир буває лише у мишоловці:

«Наразі немає такої допомоги, яка була б доступна усім категоріям громадян, дуже прошу пам’ятати про це і не переходити за будь-якими посиланнями для отримання грошей, якщо ви не вразлива верства населення. Друге – перевіряйте достовірність інформації про таку допомогу на офіційних сайтах установ, які її нібито надають. Не переходьте сліпо за посиланнями, що надсилають у вайбері, телеграмі, вотсапі тощо, адже це звичайнісінький фішинг», – сказав він.

До того ж таке повідомлення з групи чи чату неможливо видалити, адже надіслане воно шахраєм, який зламав чийсь акаунт або номер телефону. Тож інші, читаючи це повідомлення, «клікають» на посилання – і позбуваються своїх заощаджень.

Саме через власну довіру і гонитву за можливістю легкого отримання грошей громадяни стають жертвами шахрайських схем та втрачають великі суми коштів. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, шахрайство
В тему

Останні матеріали