11 Березня 2024
Новини

Польські протестувальники почали зупиняти пасажирські автобуси

Польські протестувальники почали зупиняти пасажирські автобуси
Польські протестувальники та поліція почали зупиняти пасажирські автобуси, які їдуть із Польщі й у Польщу. 

Пасажирів тримають на кордоні без жодних пояснень. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Кубраков зазначив, що пасажирами таких автобусів, зокрема, є жінки з малолітніми дітьми, соціально незахищені верстви населення, військовослужбовці, які повертаються або їдуть на навчання.

«Наголошуємо, що ці дії є неприпустимими щодо громадян України (...) Спроба зробити їх заручниками протесту виглядає недоречною для цивілізованого світу», — написав міністр.

Зазначимо, раніше протестувальники заявляли, що блокада кордону не поширюватиметься на пасажирський транспорт, а також транспорт, який перевозить гуманітарний і військовий вантаж.

Посол України у Польщі Василь Зварич повідомив, що блокування руху пасажирського транспорту відбувається перед пунктом пропуску «Ягодин — Дорогуськ». Туди негайно вирушив консул України в Любліні. Він проведе «необхідні розмови», щоб припинити затримки руху автобусів.

«Як і дотепер, рух легкового транспорту і пасажирських автобусів повинен обов?язково відбуватися без жодних перешкод», — написав Зварич.

Нагадаємо, польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС.

Польські фермери протестують, щоб добитися пом'якшення європейського «зеленого курсу», а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій. Вони блокували рух на шести напрямках — це пункти пропуску «Ягодин», «Устилуг», «Угринів», «Рава-Руська», «Шегині» та «Краківець».

Польські ЗМІ навіть писали, що Україна та Польща нібито ведуть переговори щодо тимчасового закриття кордону для двосторонньої торгівлі товарами. Проте в Мінвідновлення України заперечили інформацію про такі переговори.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: польща, акція протесту, митниця, громадський транспорт
В тему

Останні матеріали