8 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 8 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 8 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 744 доба повномасштабного вторгнення армії рф на територію України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 8 березня росіяни атакували південь та схід України, застосувавши 1 зенітну керовану ракету С-300, 2 керовані авіаційні ракети Х-59 та 37 ударних БпЛА типу "Shahed".

У результаті бойової роботи збито 33 "Шахеди" у межах Кіровоградської, Одеської, Херсонської, Миколаївської та Харківської областей"

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулося 74 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 7 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 3 станціях радіоелектронної боротьби, зокрема по двох Р-330Ж “Житель”, та 1 складу боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 8 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 422 310 (+880) осіб,
  • танків – 6 706 (+11),
  • бойових броньованих машин − 12 798 (+19),
  • артилерійських систем − 10 375 (+25),
  • РСЗВ − 1 011 (+2),
  • засобів ППО − 704 (+3),
  • літаків − 347,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 998 (+35),
  • крилатих ракет − 1 919,
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 13 598 (+66),
  • спеціальної техніки − 1 656 (+9).

 

  • Повітряні сили ЗСУ зазначають, що після значних втрат в авіації росіяни суттєво знизили кількість ударів керованими авіабомбами та вже більше тижня поблизу українських кордонів не з’являється літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50.

«Чи не щодня розрахунки зенітних ракетних військ Повітряних сил полюють на російські винищувачі. Буквально вчора було бойове застосування по ворожих літаках на відстані понад 150 км. Працюємо і сьогодні! Перевіряємо результат бойової роботи! Так, ворог продовжує атакувати наші позиції керованими авіабомбами, але підлітати надто близько уже не наважується», - сказав командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук.

  • Військово-морські сили ЗСУ повідомили, що росія вже четверту добу не виводить свої кораблі в акваторію Чорного моря.

«Зараз Чорне море вже четверту добу вільне від присутності російських кораблів. В Азові продовжує чергувати одна одиниця, на північ від так званого Кримського мосту».

Оскільки російські ракетоносії наразі базуються у східній частині Чорного моря, то процедура підготовки до масованих обстрілів України для них є ускладненою.

  • Мінреінтеграції повідомляє, що через безпекову ситуацію в чотирьох населених пунктах Донецької області запровадили примусову евакуацію дітей.

«Учасники Коордштабу одноголосно підтримали проведення примусової евакуації дітей з їхніми батьками або іншими законними представниками з окремих населених пунктів Донецької області».

Загалом планують евакуювати 28 дітей, яких разом із супроводжуючими особами забезпечать безкоштовним прихистком у більш безпечних регіонах, фінансовою та гуманітарною допомогою, психологічною підтримкою тощо.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю італійському телеканалу Rai наголосив, що путін не зацікавлений "просто якоюсь територією", його план – знищити Україну повністю.

«Я просто не вважаю, що його ціллю є якісь території. Удари по цивільних об’єктах, залякування населення, публічні заяви оточення путіна в їхніх медіа – всі ці меседжі говорять про те, що, як вони кажуть, місію вони не виконали і будуть продовжувати її далі

Всі ці меседжі говорять про те, що його ціллю є не окремі території, а вся Україна. Тому Україні поки ніхто, крім сил України і союзницького партнерства, нічого не гарантує.

Ми впевнені, що путін не зацікавлений просто якоюсь територією: містом або селом, Кримом або Донбасом. Він зацікавлений у зруйнуванні України повністю, приєднання земель незалежної України до росії.

Такі речі він робить або силою, або політично. Те, що він зробив у Білорусі – поки без жертв і крові. Він повністю керує силовим блоком та військами Білорусі. Напад на Україну з території Білорусі в першу ніч повномасштабного вторгнення є тому доказом.

Це дипломатична окупація незалежної країни і втрата суверенітету Білорусі. В Україні політично він не зміг це зробити.

…Тому він почав військову окупацію. Плану щодо Криму або Донбасу у нього немає. Це просто риторика. Його план – позбавити Україну незалежності».

Володимир Зеленський додав, що перерва у війні є "серйозним викликом для збереження України і її майбутнього". Крім того, це буде проблема замороженого конфлікту для всієї Європи.

Президент наголосив, що Україна мала довід замороження конфлікту, зокрема після окупації Криму і частини Донбасу.

«Це було схоже на те, що зараз звучить в деяких медіа та від деяких лідерів. Вони говорять, що потрібна пауза... Але ми це вже проходили. Пауза у війні – це не пауза у війні, а пауза для путіна».

  • Очільник Міністерства оборони Великої Британії Грант Шаппс записав відео з центру Києва, де закликав до підтримки України заради її перемоги у війні, яку проти неї веде росія.

Шаппс вказав, що Велика Британія зробила більше, ніж будь-коли, надавши Україні найбільший на сьогодні пакет військової підтримки.

«Тепер кожна країна повинна зробити те ж саме та забезпечити перемогу свободи над тиранією».

Напередодні Шаппс оголосив про виділення 325 мільйонів фунтів стерлінгів на закупівлю понад 10 тисяч дронів для Збройних сил України.

Більшість – це FPV-дрони, 1000 ударних безпілотників, а також розвідувальні та морські дрони.

  • Уряд спрямує понад 2 мільярди гривень на гуманітарне розмінування сільгоспземель і буде компенсувати кошти за розмінування.

Аби максимально прискорити цей процес, уряд запускає ринок гуманітарного розмінування і запрошує долучитися до нього недержавних операторів, які працюють на платній основі.

Держава буде компенсувати аграріям 80% коштів за послугу із розмінування, якщо вона закуплена на відкритих торгах.

«Ця модель, по-перше, дозволить нашим аграріям якнайшвидше повернутися до роботи, що посилить нашу економіку. По-друге, це також підвищить безпеку для наших громад та наших людей. І це для нас безумовний пріоритет», - заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

  • Нацагентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) за січень-лютий 2024 року спрямувала до держбюджету 114,5 млн грн - це перевищує надходження за весь 2023 рік.

Це найвищий показник АРМА за весь період діяльності агентства. Так у 2023 році доходи до державного бюджету становили 101,3 млн грн, у 2022 - 34,8 млн грн.

Станом на березень 2024 року АРМА здійснює управління грошовими активами та військовими облігаціями на суму понад 6 млрд грн, що також є найвищим показником за весь період діяльності АРМА.

  • Економіка України адаптувалася до умов війни, а Збройні сили дають бізнесу впевненість, захищаючи від ворожих атак.

У ЗСУ вірять не лише українці, а й іноземні бізнесмени, які повертаються для роботи в Україні.

Як повідомили в МЗС України, бренди Inditex повертаються в нашу державу.

«МЗС України офіційно підтверджує, що бренди однієї з найбільших у світі дистриб'юторських груп в індустрії моди Inditex — Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home — повертаються в Україну».

На доручення Президента України з 2022 року МЗС веде системну роботу з усіма провідними міжнародними брендами, які залишили український ринок через початок повномасштабної війни рф, задля відновлення їхньої роботи в Україні. Повернення Inditex є наступним кроком після відновлення роботи McDonald’s, H&M та інших.

  • Міністерство оборони повідомило, що чисельність жінок у ЗСУ зростає. Станом на січень 2024 року в українській армії служить 45 587 військовослужбовиць.

Серед жінок, які зараз є військовими, 13 487 мають статус учасника бойових дій. Також понад 4 тисячі захисниць перебувають в районі проведення бойових дій.

Загалом у 2024 році загальна кількість жінок у ЗСУ (не тільки військовослужбовиць) сягнула 62 тисячі.

  • Президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби.

Згідно з документом, військовослужбовці, строк військової служби яких закінчився під час дії воєнного стану та був продовжений понад установлені строки, будуть звільнені в запас у квітні – травні 2024.

Указ поширюється на військових ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту та інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У рф на 15-17 березня заплановані так звані вибори президента росії, які, по суті, будуть перепризначенням путіна на новий термін.

Кремлівський диктатор продовжує створювати видимість наявності демократичних інструментів, хоча всім чітко відомі результати будь-якого волевиявлення.

Так, російські опозиційні ЗМІ дізналися, що в рф уже збирають учасників концерту на честь "перемоги" путіна на псевдовиборах президента. Захід заплановано на 18 березня.

Квитки на концерт 18 березня поширюють серед студентів вишів. В обмін на участь студентам обіцяють роздати мерч і звільнити від навчання на весь день.

  • Уряд рф продовжив заборону на публікацію статистики з видобутку нафти, газу і конденсату до 1 квітня 2025 року. Публікацію даних припинили 26 квітня 2023 року.

Російська влада всіляко намагається приховати інформацію від своїх громадян, які вже відчувають на собі вплив санкцій та зменшення доходів бюджету від енергоносіїв. Водночас Кремль намагається приховати точні дані й від міжнародних спостерігачів, щоб легше було торгувати нафтою і газом на чорному ринку за допомогою так званого тіньового флоту.

Однак це робити стає все важче через запроваджені додаткові санкції проти рф.

  • Посольство США у росії та МЗС Британії попередили про можливі теракти в Москві протягом 48 годин.

«Посольство відстежує повідомлення про те, що екстремісти найближчим часом планують атакувати великі зібрання в Москві, включно з концертами, і громадянам США слід уникати великих зібрань протягом наступних 48 годин», - зазначили американські дипломати.

МЗС Британії опублікувало аналогічне попередження й рекомендувало британцям утриматися від будь-яких поїздок до рф через ризики та загрози, пов'язані із вторгненням росії в Україну.

Згодом попередження про можливі теракти зробили Німеччина й Латвія.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський прибув з офіційним візитом до Туреччини.

Програма візиту розпочалася з відвідання корвета «Гетьман Іван Мазепа» для Військово-морських сил ЗСУ, який будується на верфі неподалік Стамбула.

У порядку денному візиту двостороння зустріч з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, а також зустріч української та турецької делегацій в розширеному форматі.

Окрім того, запланована зустріч із представниками турецьких оборонних компаній.

Володимир Зеленський своїм указом присвоїв другому корвету класу "Ada" Військово-морських сил ЗСУ, який будується у Туреччині, ім′я гетьмана Івана Виговського.

Корвет так названо з метою відновлення історичних традицій національного війська, увічнення пам’яті видатного українського військового, політичного і державного діяча гетьмана війська Запорозького Івана Виговського.

  • Президент США Джо Байден у перших словах своєї промови до американського народу та конгресменів висловився про безумовну підтримку України.

«Україна може зупинити путіна, якщо ми будемо разом з Україною, і надамо Україні необхідну зброю… Допомога Україні блокується тими, хто хоче відійти від світового лідерства… Ми не можемо відійти і поставити під удар всю Європу. Я казав путіну дуже прості речі: Ми не відійдемо».

«Зараз, як я вже говорив раніше, і я маю на увазі це в буквальному сенсі, історія спостерігає за нами. Історія спостерігає за Палатою представників».

Байден посилив заклики до Сполучених Штатів продовжувати надавати допомогу Україні, заявивши, що свобода і демократія перебувають під загрозою "як вдома, так і за кордоном".

Він сказав, що мета його промови – розбудити Конгрес і попередити американський народ про те, що демократія під загрозою.

«Якщо хтось тут думає, що путін зупиниться на Україні, я запевняю вас, що він не зупиниться. Ми мусимо відповісти на виклик путіна».

Президент повторив, що Україна просить про військову допомогу і зброю, щоб дати відсіч росії, а не про американський персонал.

  • Сполучені Штати оголосили, що приєдналися як держава-член до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

У повідомленні Держдепу зазначається, що США приєднуються до коаліції, "щоб підтримати безпечне повернення всіх українських дітей, які були незаконно депортовані або примусово переміщені Росією, і забезпечити притягнення винних до відповідальності".

Крім того, у Держдепі повідомили, що Сполучені Штати також підтверджують свою підтримку «Спільної декларації про створення Міжнародної коаліції за повернення українських дітей», раніше опублікованої Канадою та Україною.

  • Україна отримає перший транш за програмою Ukraine Facility у розмірі 4,5 млрд євро уже в березні, а другий у розмірі 1,5 млрд євро надійде у квітні.

Про це повідомив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс. Він додав, що зараз остаточно доопрацьовується механізм підтримки України.

  • Німеччина і Велика Британія пообіцяли не дозволити путіну розділити союзників на тлі скандалу зі злитою розмовою офіцерів Бундесверу щодо постачання ракет Taurus.

«Я не хочу грати на руку російському наративу про розбіжності між союзниками», – заявив міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон на пресконференції зі своєю німецькою колегою Анналеною Бербок.

Він сказав, що існує "неймовірна єдність між союзниками", зокрема, і в НАТО.

Своєю чергою Бербок наголосила, що союзники України не дозволять російському президенту залякати їх і посіяти розбрат.

«Якщо у нас є різні погляди, ми будемо обговорювати це за зачиненими дверима. Тому що ми не дозволимо Путіну розділити нас, незалежно від того, які інші засоби і методи він буде використовувати», – зазначила вона.

  • Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала повідомив, що вже зібрано кошти на закупівлю першої партії у кількості 300 тисяч снарядів для України.

Він додав, що мета – доставити набагато більше боєприпасів в Україну.

«Наша робота і допомога Україні на цьому не закінчується. Ми продовжуємо шукати партнерів, щоб і надалі підтримувати Україну в її відважній боротьбі з російським агресором», – підкреслив прем’єр Чехії.

  • Франція має намір розширити програму навчання українських військових, що є одним з аспектів підтримки нашої держави, поряд із передачею обладнання та фінансовою допомогою.

Зокрема Париж планує розширити підготовку українських солдатів на військово-повітряні та військово-морські сили.

Загалом із початку війни Франція підготувала майже 10 тисяч українських військових, із них 8 800 у 2023 році.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему