26 Лютого 2024
Новини

У Бахмутському районі росіяни розстріляли українських військовополонених

У Бахмутському районі росіяни розстріляли українських військовополонених
У Бахмутському районі українських військових, які здавалися в полон, розстріляли окупанти.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Про злочин окупантів стало відомо, зокрема, із відео, яке поширилося соцмережами. За даними омбудсмена, це, ймовірно, трапилося 24 лютого 2024 року в Бахмутському районі. На відео видно, що українські військові здаються у полон: їхні руки були підняті до верху, вони показували, що беззбройні та не несуть загрози. росіяни мали взяти їх у полон, але натомість розстріляли. 

Точна кількість страчених українських військових не відома. Омбудсмен зазначає, що їх було щонайменше 7. Моніторингова платформа DeepState пише про 9 розстріляних захисників. За її даними, розстріляними, ймовірно, є бійці 92 ОШБр «або хтось з приданих їм підрозділів».

«Такий розстріл — це воєнний злочин [...] Цей випадок необхідно зафіксувати як чергове порушення росією норм міжнародного гуманітарного права», — заявив Лубінець.

Омбудсмен звернуся з офіційними листами до ООН та МКЧХ, щоб організації зафіксували та публічно визнали, що російські військові вбивають українських полонених. Вже відомо з якої військової частини ці окупанти, які стратили українців. 

«Такі вбивства військовополонених — випадки не поодинокі. За них має бути покарання», — наголосив Лубінець.

Нагадаємо, ввечері 17 лютого росіяни в мережі поширили відео, на якому було видно тіла українських військових. Деяких із них впізнали їхні рідні: це українські захисники, яких не змогли евакуювати з позиції «Зеніт» в Авдіївці.

Наступного дня стало відомо про розстріл поблизу села Веселе Бахмутського району. На записі з камери дрона видно, як під час штурму українських позицій російський окупант розстріляв двох військовополонених. Донецька прокуратура розпочала розслідування щодо обох випадків.

А 20 лютого мережею поширилося відео розстрілу військовими армії рф трьох полонених українських захисників поблизу села Роботине Запорізької області.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, полон, донецьк
В тему

Останні матеріали