25 Лютого 2024
Новини

«Ніде у світі таких відкритих, чесних, принципових виборів, як у білорусі, немає», - лукашенко

«Ніде у світі таких відкритих, чесних, принципових виборів, як у білорусі, немає», - лукашенко
На посаду президента білорусі знову планує балотуватися олександр лукашенко.

Про це він сказав у день виборів до білоруського парламенту, цитує «БелТА».

«Передайте їм (опозиції — ред.), що піду! І що складнішою буде ситуація, що активніше вони будуть розбурхувати наше суспільство і вас зокрема (для мене, повірте, це дуже важливо — жодна людина, відповідальний президент, не кине своїх людей, які за ним йшли в бій), що більше вони напружуватимуть вас, мене і суспільство, то швидше я піду на ці вибори. Ви не переживайте, ми зробимо так, як це потрібно для білорусі», — заявив лукашенко.

Він також додав, що ніде у світі таких «відкритих, чесних, принципових виборів, як у білорусі, немає»: «У нас це свято. Так було завжди. Ми проводимо щиру, чесну політику і такі вибори». Водночас лукашенко заявив, що спостерігачі від ОБСЄ «не попросилися» приїхати на нинішні вибори.

«Якби ОБСЄ захотіла до нас приїхати й зробила б такий запит, ми б його розглянули. Найімовірніше, позитивно. Захочуть — нехай приїжджають. Після виборів нехай приїдуть», — сказав лукашенко.

Нагадаємо, наступні вибори президента білорусі мають відбутися не пізніше 20 липня 2025 року. Чинний де-факто глава країни олександр лукашенко переобирався на пост президента на виборах у 2001, 2006, 2010, 2015 та 2020 роках.

Після завершення голосування у 2020 році результати державного екзит-полу показали, що за лукашенка начебто проголосували 79,7% виборців. Ці результати розкритикували як сфальсифіковані, а незгодні білоруси вийшли на акції протесту в різних містах країни.

На масових акціях протестів в білорусі, які тривали 2020-2021 роках, вимагали відставки лукашенка, проведення чесних виборів із допуском альтернативних кандидатів, а також звільнення політичних в'язнів. Зокрема, Сергія Тихановського — критика білоруської влади, якого заарештували перед виборами, після його заяви про наміри балотуватися.

білоруська опозиція вважає справжньою переможницею виборів Світлану Тихановську, яка балотувалася на посаду президента замість свого чоловіка. Для «мирної передачі влади» опозиція створила Координаційну раду, представники якої згодом стали обличчям «уряду у вигнанні».

Організація Amnesty International назвала масштаби насилля з боку силовиків у Білорусі після цих виборів безпрецендентними. За даними ЗМІ, під час розгону демонстрацій проти лукашенка у серпні — на початку вересня постраждали щонайменше 1373 людини.

Легітимність лукашенка наразі не визнають Європейський Союз, США, Велика Британія, Канада, Україна та низка інших держав.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: олександр лукашенко, білорусь
В тему

Останні матеріали