25 Лютого 2024
Новини

Що Кулеба сказав про блокаду на кордоні з Польщею

Що Кулеба сказав про блокаду на кордоні з Польщею
Україна буде «жорстко» захищати свої економічні інтереси на тлі блокування польсько-українського кордону.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав в інтерв'ю «Голосу Америки».

За словами Кулеби, ситуація на кордоні з Польщею «дуже складна і дуже проста водночас». Складна вона, «бо намагаються всю відповідальність за проблеми європейських фермерів скинути на Україну».

«Чомусь інші країни не говорять про російське зерно, яке надходить на європейський ринок. Чомусь з ним ніхто не бореться. Чомусь ніхто не бореться з зерном з-поза Європи, яке у величезних обсягах надходить на ринок Європи. І от розкрутили одну тему, що в усьому винна Україна. І це переконання існує на рівні цих протестувальників», — сказав він.

Міністр наголосив, що урядам відповідних країн потрібно передусім «чесно говорити зі своїми фермерами, що проблема набагато ширша і не треба все звалювати на Україну».

«Ми не є, не були й не будемо якимось цапом-відбувайлом, який терпітиме всі ці безпідставні нападки. І де треба, будемо діяти жорстко, і нехай потім не ображаються, що ми проявили характер. Ми будемо жорстко захищати свої економічні інтереси. Це складна частина», — заявив Кулеба.

Він сказав, що «проста частина» полягає у тому, що уряди Польщі та України працюють над розв'язанням проблеми.

«Бо цей конфлікт нікому не потрібен. І є щире бажання уникати будь-яких загострень. Ми розуміємо, що далі будуть додаткові провокації й російські агенти цю всю історію будуть нагнітати. Тому треба тримати голову холодною й ухвалювати швидко рішення, які дозволять заспокоїти ситуацію», — сказав очільник українського МЗС.

Нагадаємо, польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. А польські фермери протестують, щоб добитися пом'якшення європейського «зеленого курсу», а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Активну участь у протестах та їхньому висвітленні бере лідер люблінського відділення ультраправої партії «Конфедерація» Рафал Меклер. На одній з акцій також побачили плакат із закликом до путіна, щоб той «розібрався» з владою України та Європейського Союзу, а також радянський прапор із серпом та молотом. Поліція Польщі порушила справу щодо цього випадку. А в МЗС Польщі заявили, що «антиукраїнські тиради з вихвалянням путіна» могли організувати проросійські агенти чи «корисні ідіоти».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, польща, акція протесту
В тему

Останні матеріали