24 Лютого 2024
Новини

Україна розробила план деблокади польсько-українського кордону: кроки

Україна розробила план деблокади польсько-українського кордону: кроки
Україна пропонує Польщі план, згідно з яким можна розблокувати спільний кордон, де нині протестують польські фермери. 

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. План складається із п'яти кроків і має назву «План взаємопорозуміння».

Обмеження на ввезення деяких товарів

Україна зможе безмитно експортувати м’ясо птиці, яйця та цукор, якщо обсяги експорту не перевищуватимуть показники 2022–2023 років. В іншому випадку на ці товари введуть обмеження.

«Ми також готові продовжувати механізм верифікації експорту зерна, кукурудзи, соняшнику та ріпака. Тобто, без дозволу Польщі ці чотири групи товарів не потраплять на польський ринок», — додав Шмигаль. 

Скринінг аграрної та транспортної політики

Другий крок — це звернення України до Єврокомісії з пропозицією провести невідкладний скринінг аграрної політики та транспортної політики. За словами Шмигаля, це допоможе «зняти маніпуляції» щодо якості української аграрної продукції.

«Водночас принципова позиція України — це повна лібералізація торгівлі з ЄС. Це продовження "економічного безвізу". Питання торгівлі України та ЄС буде розв'язуватися саме з ЄС, а не на рівні окремих країн», — заявив він.

Зупинка російського експорту до ЄС

Україна пропонує польському уряду спільно звернутися до Єврокомісії із закликом зупинити російський аграрний експорт до ЄС, який зростає попри повномасштабну війну в Україні.

Крім того, Україна хоче попросити Єврокомісію обмежити аграрний імпорт третіх країн і запровадити спільний контроль на кордоні України та ЄС.

Створення тристороннього штабу

Для розв'язання непорозумінь Україна пропонує створити тристоронній штаб під співголовуванням українського та польського аграрних міністрів та представника Єврокомісії. Він має працювати цілодобово, а до його роботи також мають долучитися аграрні асоціації обох країн.

Пропуск критично важливих товарів

Український уряд просить забезпечити пропуск тих товарів, які є важливими для національної безпеки. Окрім боєприпасів, військового обладнання, гуманітарної допомоги та медичних засобів, Україна вимагає пропускати «критично необхідне» пальне.

Шмигаль також зазначив, що тристоронній штаб також має розв'язати питання пропуску інших груп товарів.

Крім того, Україна, за прикладом Польщі, визнає критичною інфраструктурою прикордонні пункти пропуску та відповідні ділянки залізниці.

«Питання блокування кордону має бути розв'язано значно раніше ніж 28 березня — дати, коли мало б відбутись спільне засідання урядів України та Польщі», — заявив український прем'єр і додав, що в іншому випадку Україна залишає за собою право застосовувати дзеркальні заходи на пунктах пропуску.

Нагадаємо, 23 лютого група українських урядовців прибула до кордону з Польщею. Президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна розробила рішення та кроки для врегулювання ситуації з блокуванням кордону. Утім, на зустріч не з'явилися представники уряду Польщі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, Україна, митниця
В тему

Останні матеріали