23 Лютого 2024
Новини

На кордон із Польщею прибуде український уряд

На кордон із Польщею прибуде український уряд
На кордон із Польщею прибуде група українських урядовців. 

Цю поїздку раніше анонсував президент України Володимир Зеленський. Водночас невідомо, чи приїде туди польський уряд. Про це Володимир Зеленський повідомив на пресконференції після зустрічі з прем?єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен.

За словами глави держави, на кордон із Польщею поїде група на чолі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем. До неї також увійдуть міністри, «що працюють над питаннями експорту, імпорту, товарообігу, які відповідають за логістику, за інфраструктуру, за агропромисловий комплекс», а також керівники прикордонної служби.

«Чи буде польська сторона — це їхнє особисте рішення. Мені це невідомо», — сказав Зеленський.

Він також додав, що Україна запропонувала зустріч на кордоні, розробивши рішення та кроки для врегулювання ситуації з його блокуванням.

«Зараз важливо зберегти наші [з Польщею] відносини, але також дуже важливо зберегти правду. Українське зерно не йде на ринок Польщі», — зазначив український президент і додав, що Україна працюватиме над тим, щоб розв’язати питання з його транзитом.

Нагадаємо, 21 лютого президент Володимир Зеленський запропонував зустрітися на кордоні польському президенту Анджею Дуді та прем'єр-міністру Дональду Туску на тлі блокади українських вантажівок. Крім того, він заявив, що сам теж готовий приїхати на кордон, де буде весь український уряд — від «логістики до аграрного сектору» — і, зокрема, міністр оборони. Зеленський зазначив, що Україна не може змиритися з тим, що зараз відбувається на кордоні, зокрема з появою «відвертих пропутінських гасел». А тому прагне спільно та справедливо розв'язати ситуацію.

Нагадаємо, польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. А польські фермери протестують, щоб добитися пом?якшення європейського «зеленого курсу», а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Активну участь у протестах та їхньому висвітлені бере лідер люблінського відділення ультраправої партії «Конфедерація» Рафал Меклер. На одній з акцій також побачили плакат із закликом до путіна, щоб той «розібрався» із владою України та Європейського Союзу, а також радянський прапор із серпом і молотом. Поліція Польщі порушила справу щодо цього випадку. А в МЗС Польщі заявили, що «антиукраїнські тиради з вихвалянням путіна» могли організувати проросійські агенти чи «корисні ідіоти». 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, Україна, митниця
В тему

Останні матеріали