21 Лютого 2024
Новини

З позиції «Зеніт» в Авдіївці військові до останнього намагалися забрати поранених бійців

З позиції «Зеніт» в Авдіївці військові до останнього намагалися забрати поранених бійців
На позицію «Зеніт» в Авдіївці, щоб забрати поранених бійців, які там залишилися, до останнього намагалися заїхати захисники, але росіяни обстрілювали евакуаційну техніку.

Про це розповів речник 110 окремої механізованої бригади Антон Коцуконь у коментарі «Донбас.Реалії» (проєкт «Радіо Свобода»).

За його словами, військові під час спроби заїхати на «Зеніт» використовували бронетехніку і навіть звичайні пікапи, але в якийсь момент просування росіян стало таким стрімким, що техніка вже не могла дістатися до укріпрайону.

«[Окупанти] розстрілювали фактично все, що рухалось. Будь-яка техніка, що броньована, що ні — це пріоритетна ціль для ворога», — пояснив речник 110 ОМБр.

Коцуконь додав, що росіяни мали в Авдіївці десятикратну перевагу у вогневих засобах.

«Відповідно, у певний момент "Зеніт" опинився в оточенні, і наша техніка вже не могла туди доїхати. Хоча спроби були», — підкреслив речник.

У 110 ОМБр наголосили, що вихід з Авдіївки «був надскладною операцією».

«Кілька тисяч людей синхронно, як годинниковий механізм, мали вийти з міста. Це не так, що всі знялися й пішли. Хтось виходив, а інші тримали позиції. Кожен знав свої маршрути», — розповів Коцуконь.

Нагадаємо, ввечері 17 лютого росіяни в мережі поширили відео, на якому було видно тіла українських військових. Деяких із них упізнали їхні рідні: це українські захисники, яких не змогли евакуювати з позиції «Зеніт» в Авдіївці.

110 окрема механізована бригада пояснила, що змушена була залишити шістьох своїх бійців в укріпрайоні «Зеніт» в Авдіївці: окупанти обіцяли евакуювати важкопоранених, а згодом обміняти їх, але зрештою бійців розстріляли.

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста для з’ясування всіх обставин убивства росіянами українських військових, які зголосилися здатись у полон в укріпрайоні «Зеніт».

Також зранку 18 лютого російські військовослужбовці розстріляли двох українських військовополонених поблизу села Веселе Бахмутського району.

Донецька прокуратура розпочала розслідування за обома випадками. Убивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин, наголосили правоохоронці.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, донецьк
В тему

Останні матеріали