19 Лютого 2024
Новини

Позиція «Зеніт» в Авдіївці: тіла деяких захисників впізнали рідні

Позиція «Зеніт» в Авдіївці: тіла деяких захисників впізнали рідні

росіяни ввечері 17 лютого поширювали в мережі відео, на якому було видно тіла військових. 

Деяких з них впізнали їхні рідні: це українські захисники, яких не евакуювали з позиції «Зеніт» в Авдіївці, - сказали рідні трьох захисників, яких залишили на «Зеніті», журналістам «Слідства.Інфо».

Сестра Івана Житника з позивним Джанго Катерина впізнала тіло брата за одягом й пляшкою з водою, яку він тримав в руках, коли захисників виводили з шахти росіяни. Іван якраз розмовляв з рідними через відеозв'язок, коли окупанти зайшли в їхній імпровізований шпиталь в шахті.

Журналісти побачили відео росіян, де видно убитих у формі ЗСУ, один з них з перебинтованою головою. Це відео зняте на позиції «Зеніт». В одного з убитих на руці є татуювання у формі хреста.

Боєць 110 бригади Віктор Біляк ідентифікував цього чоловіка, як Андрія Дубницького (Байрактар) — бійця 110 бригади. 14 лютого він залишався на позиції «Зеніт» разом з іншими пораненими.

«О 22:30 я знайшла це відео, я впізнала його за татуюванням. Його співслужбовець мені підтвердив, що це він. Ніхто після цього мені не дзвонив, нічого. Сьогодні просили ДНК-тест дочки, якщо що, я віддала всі документи, дані паспорта, військовий квиток», — розповіла дружина Байрактара Людмила.

Разом з Андрієм Дубницьким на російському відео був Георгій Павлов з позивним Панда. Його впізнала мама Інна. Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися по коментар у пресслужбу 110 окремої механізованої бригади. Там відповіли, що потрібно перевіряти інформацію.

«Я не можу ні підтвердити, ні заперечити, треба перевірка, верифікація. Штатний розпис — це інформація для службового користування, в мене немає доступу до цієї інформації… Я бачив це відео, але якби це була правда, росіяни вже з цього розігнали б істерику, що ми кинули поранених. Це можуть бути хлопці з іншої позиції, інших місць, іншого часу», — відповіли там.

Тим часом проєкт DeepState стверджує, що окупанти розстріляли усіх шістьох полонених українських воїнів на позиції «Музей» (на «Зеніті). Бійців з відео, яке поширили росіяни, впізнали їхні побратими. На кадрах розстріляні тіла лежать у приміщенні Гаража №1.

«Серія помилок і затягування з рішучими діями привели до такої трагедії. А ворог вчергове довів, що йому байдуже на всі правила війни», — заявив проєкт.

Удень 17 лютого командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський повідомив, що під час виходу українських підрозділів з Авдіївки, що на Донеччині, деякі військові потрапили до російського полону. Проте він не уточнив, чи були це поранені. За його словами, Україна звернеться до міжнародних гуманітарних організацій інших країн, щоб ті забезпечили гуманне поводження рф із полоненими захисниками.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: донецьк, війна з Росією
В тему