14 Лютого 2024
Новини

У ВРУ для військових пропонують ввести нові доплати та пільги

У ВРУ для військових пропонують ввести нові доплати та пільги

У Верховну Раду внесли законопроєкт, який пропонує ввести нові доплати та пільги для військовослужбовців і право на демобілізацію.

Про це повідомляє співавтор законопроєкту Роман Костенко.

Згідно з його словами, для мотивації військових необхідна дієва та прогнозована система доплат, пільг та гарантій.

Наразі тексту проєкту на сайті Ради поки що немає. Згідно з опублікованими Костенком даними, він пропонує підвищити виплати за знищену російську техніку та ввести додаткові винагороди для командирів військових, які знищили техніку.

Також пропонується запровадити щомісячні надбавки за вислугу років:

  • для тих, хто служить не менше 12 місяців, з яких шість — бере участь у бойових діях — зарплата становитиме 30 150 грн замість 20 100 грн;
  • для тих, хто служить 24 місяці, з яких 12 — на бойових позиціях — 40 200 грн.

Для контрактників планується ввести одноразові виплати від 120 тисяч гривень, для тих, хто може звільнитися зі служби, але продовжує служити — щомісячні доплати у розмірі 10 000 грн.

Законопроєкт пропонує й інші пільги для військових, серед яких — страхування життя, знижки на розмитнення авто, пільгові ставки на житло тощо. Окрім того, депутати хочуть закріпити норми щодо демобілізації: військові зможуть звільнитися після 36 місяців безперервної служби або через 18 місяців, з яких 12 — виконуючи бойові накази.

Як зазначається, Костенко очікує, що до дискусії про законопроєкт доєднаються представники уряду та Офісу президента. Документ підтримали понад 70 депутатів.

Нагадаємо, 7 лютого Верховна рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт про зміну правил військової служби, мобілізації та військового обліку. Омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що ініціатива містить низку антиконституційних та суперечливих норм. В антикорупційному комітеті Ради також розповіли, які норми слід змінити до другого читання.

Також у Міністерстві оборони обіцяли врахувати всі пропозиції, які покращать законопроєкт.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вру, війна з Росією, Україна
В тему