13 Лютого 2024
Новини

У Польщі вибачилися за розсипане українське зерно

У Польщі вибачилися за розсипане українське зерно
В України за польських фермерів, які відкрили запломбовані українські вантажівки, через що висипалася частина зерна, яке везли на експорт, перепросив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський.

Про це йдеться в повідомленні польського міністерства.

«Як на мене, це неправильна форма протесту, але її часто використовують фермери в різних країнах. Фермери не стримали своїх емоцій. Але варто пам’ятати, що вони перебувають у дуже складній економічній ситуації», — заявив Секерський.

Міністр заявив, що на початку весняно-польових робіт у фермерів немає грошей на закупівлю добрив та засобів захисту рослин: «Важко не зрозуміти їхній відчай».

Секерський від імені польських фермерів перепросив за такий «вчинок відчаю» та закликав із розумінням ставитися до їхньої «надзвичайно важкої ситуації».

Він заявив, що Польща проводить технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, де хочуть визначити умови торгівлі, які б обмежили надходження товарів, що «порушують стабільність агропродовольчих ринків».

Водночас Секерський заявив, що представники української влади теж не стрималися у висловлюваннях та «надто емоційно» подавали інформацію.

«Розв'язання проблем полягають не лише в польсько-українських відносинах, адже Європейська комісія відповідає за організацію та правила торгівлі на спільному європейському ринку», — заявив Секерський.

Нагадаємо, 11 лютого в польському Дорогуську, що на кордоні з Україною, після оформлення до Польщі в’їхали три вантажівки, якими керували громадяни України. Польські фермери, які проводять на кордоні акції протесту, заблокували їм рух. В один момент вони відкрили запломбовані причепи, через що частина зерна висипалася на дорогу.

У поліції Польщі заявили, що бійок чи небезпечної ситуації не було, а українські водії повернули назад у бік України. Правоохоронці зазначили, що з’ясовують усі подробиці події та встановлюють учасників акції, які розсипали зерно по дорозі.

Як писав портал Farmer, аграрії нібито відібрали проби висипаного зерна та планують передати їх на дослідження на вміст заборонених речовин.

Посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент із розсипаним зерном. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що псування українського зерна на польському кордоні є неприпустимим.

«Будь-який хлібороб повинен знати, скільки праці потрібно, щоб виростити зерно, особливо у воєнний час. Заради дружніх українсько-польських відносин винуватці цієї провокації мають бути притягнуті до відповідальності», — наголосив Кулеба.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, їжа, митниця
В тему

Останні матеріали