9 Лютого 2024
Новини

Українських військовополонених не було на борту російського Іл-76, - Данілов

Українських військовополонених не було на борту російського Іл-76, - Данілов
Українських військовополонених не було на борту російського Іл-76, який упав на Бєлгородщині 24 січня.

Про це секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов сказав в інтерв'ю «Бабелю».

Він стверджує, що такі висновки можна зробити «на основі досвіду, який у нас був після Тегерану». Нагадаємо, у січні 2020 року в Ірані збили літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» невдовзі після вильоту з Тегерана. Тоді загинули всі, хто перебував на борту, зокрема 11 українців.

Данілов також вважає, що якби через авіатрощу на Бєлгородщині загинули 65 людей, як кажуть росіяни, то вони обов'язково б цим скористались і зафільмували це.

«Їм нема чого показати. Якби це було (загибель 65 українських полонених — ред.) насправді, то це була б зовсім інша картинка», — заявив секретар РНБО.

Щодо того, чи живі ті полонені, які начебто мали перебувати на борту Іл-76, точної відповіді досі немає, каже Данілов.

Нагадаємо, вранці 24 січня російські медіа повідомили, що у регіоні впав літак Іл-76. У Міноборони росії заявили, що на борту нібито були 65 українських військовополонених, яких перевозили для обміну, а також 6 членів екіпажу і 3 супровідників.

Водночас українські ЗМІ з посиланням на джерела стверджували, що Іл-76 перевозив ракети для комплексів С-300, якими росіяни обстрілюють Харківщину.

В українській розвідці підтвердили, що 24 січня готувався обмін полоненими між росією та Україною. Згодом там розповіли, що росія не попереджала про перевезення українських полонених на точку обміну літаком, і немає достовірної та вичерпної інформації щодо того, хто саме перебував на російському Іл-76.

Представник розвідки Андрій Юсов заявив, що до моргу в Бєлгороді доставили лише 5 тіл після падіння літака. Це відповідає кількості особового складу його екіпажу. Він також казав, що на борту мали перебувати російські військово-політичні VIP-представники, але в останній момент російські спецслужби заборонили їм сідати на літак.

31 січня таки відбувся великий обмін полоненими, у межах якого в Україну повернулися 207 українців. Але серед звільнених воїнів не було тих, кого росія начебто перевозила на літаку Іл-76.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, збройні сили україни
В тему