8 Лютого 2024
Новини

У росіян на фронті з'явилися системи Starlink

У росіян на фронті з'явилися системи Starlink
У соцмережах українські військові 8 лютого поширюють інформацію про те, що росіяни використовують на фронті термінали супутникового зв'язку Starlink.

Згодом це підтвердив і блогер та волонтер Сергій Стерненко, - пише hromadske.

У дописах зазначають, що ці системи мають доступ на тимчасово окупованих територіях і їх росіянам постачають через Дубай. Крім того, українські військові заявили про зниження швидкості своїх «старлінків».

Сергій Стерненко сказав, що зібрані докази постачання росіянам систем Starlink збираються передати «на найвищому рівні».

Для перевірки цієї інформації hromadske звернулося до українського військового керівництва, однак наразі відповіді ми не отримали.

Starlink на війні проти росії

Компанія Ілона Маска Starlink від початку повномасштабного вторгнення постачає українському війську свої системи супутникового зв'язку.

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров назвав Маска «одним із найбільших приватних донорів майбутньої перемоги України». Сам бізнесмен наголошував, що Starlink є «комунікаційним хребтом» України, особливо на передовій, де майже зруйнований зв’язок.

Утім, пізніше CNN написало, що в біографії Маска, яку пише Волтер Айзексон, стверджується, що торік американський бізнесмен таємно наказав своїм інженерам вимкнути мережу Starlink поблизу окупованого кримського узбережжя, щоб перешкодити українцям атакувати російський флот.

Так, коли українські підводні безпілотники з вибухівкою наблизилися до російського флоту, вони «втратили зв’язок і без шкоди викинулися на берег», пише Айзексон.

Сам мільярдер стверджує, що термінали й так не працювали в тому регіоні, тож компанія SpaceX «нічого не дезактивувала».

Відмову Маска активувати Starlink поблизу Криму вирішили розслідувати в Комітеті Сенату США у справах збройних сил.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією
В тему