30 Січня 2024
Новини

Падіння Іл-76: на росії не готові передати тіла полонених, які нібито були на борту

Падіння Іл-76: на росії не готові передати тіла полонених, які нібито були на борту

Готовності передати Україні тіла полонених, які нібито були на борту російського Іл-76, який 24 січня розбився у Бєлгородській області, росіяни не виявляли.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов у коментарі «Суспільному».

«Що там були наші полонені — це заява росії і поки що лише з їх слів ми можемо аналізувати. Наразі немає готовності по передачі тіл з того боку. Однак з нашого боку така робота триває. Якщо підтвердиться найгірше, зробимо все можливе, аби забрати наших захисників зі щитом чи на щиті», — сказав Юсов.

Представник ГУР зазначив, що є ймовірність того, що літак перевозив і боєприпаси, і полонених, яких використовували як живий щит. При цьому реакція росії та обставини катастрофи були провокативними: росія не повідомляла, що буде перевозити полонених літаком, а над Бєлгородом не був оголошений режим тиші.

«Враховуючи, що літак був завантажений на третину, за їх версією, то там могли бути й припаси, бо для цього цей літак переважно і використовувався. Там могли бути і боєприпаси та люди — це могло бути як живий щит, тому це треба ретельно з'ясовувати. Робота в цьому напрямку триває», — сказав Юсов.

Нагадаємо, вранці 24 січня російські Telegram-канали, які пов'язують з російськими силовиками, повідомили, що у регіоні впав літак Іл-76.

Кремлівські ЗМІ з посиланням на Міноборони росії писали, що на борту літака нібито були 65 українських військовополонених, яких перевозили для обміну, а також 6 членів екіпажу і троє супровідників.

Водночас українські ЗМІ з посиланням на джерела стверджували, що Іл-76 перевозив ракети для комплексів С-300, якими росіяни обстрілюють Харківщину.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили, що 24 січня готувався обмін полоненими між росією та Україною. Там розповіли, що росія не попереджала про перевезення українських полонених на точку обміну літаком, і немає достовірної та вичерпної інформації щодо того, хто саме перебував на російському Іл-76.

Представник ГУР Андрій Юсов згодом заявив, що до моргу в Бєлгороді доставили лише 5 тіл після падіння літака. Це відповідає кількості особового складу його екіпажу. За даними розвідки, на борту мали перебувати російські військово-політичні VIP-представники, але в останній момент російські спецслужби заборонили їм сідати на літак.

Начальник ГУР Кирило Буданов підкреслив, що наразі немає достеменної інформації щодо того, хто міг насправді перебувати на борту російського Іл-76

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, авіація, росія, полон
В тему

Останні матеріали