25 Січня 2024
Новини

Падіння Іл-76 на росії: на борту мали бути російські військово-політичні VIP-персони

Падіння Іл-76 на росії: на борту мали бути російські військово-політичні VIP-персони
У літак Іл-76, який впав на росії, мали сісти російські військово-політичні VIP-представники, але в останній момент спецслужби заборонили їм це робити.

Про це представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов сказав в етері «Радіо Свобода».

За його словами, прізвища цих російських VIP-персон, які мали бути на борту, вже відомі. Їх нададуть у межах міжнародного розслідування. Юсов зазначає, що інформацію про перебування цих людей на борту Іл-76 українська розвідка отримала вже після падіння літака.

Він також розповів, що під час попередніх обмінів військовополоненими росія використовувала авіатранспорт для їхнього доставлення. Однак раніше російська сторона робила запит на режим тиші, чого не зробили цього разу.

Оскільки борт Іл-76 використовували, щоб доставляти боєприпаси для обстрілів України, то це, за словами представника ГУР, може свідчити, що росія могла використовувати українських військовополонених як живий щит для транспортування БК і озброєння.

Водночас Юсов каже, що на борту могли бути як лише ракети, так і ракети та люди. Утім, до місцевого моргу в Бєлгороді, за даними агентурних мереж, напередодні доставили лише п’ять тіл, що відповідає кількості особового складу екіпажу літака.

До слова, президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні падіння російського Іл-76.

Нагадаємо, вранці 24 січня російські Telegram-канали, які пов'язують з російськими силовиками, повідомили, що у регіоні впав літак Іл-76.

Кремлівські ЗМІ з посиланням на Міноборони росії писали, що на борту літака нібито були 65 українських військовополонених, яких перевозили для обміну, а також 6 членів екіпажу і троє супровідників.

Водночас українські ЗМІ з посиланням на джерела стверджували, що Іл-76 перевозив ракети для комплексів С-300, якими росіяни обстрілюють Харківщину.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили, що 24 січня готувався обмін полоненими між росією та Україною. Згодом там розповіли, що росія не попереджала про перевезення українських полонених на точку обміну літаком, і немає достовірної та вичерпної інформації щодо того, хто саме перебував на російському Іл-76.

На тлі інформації про падіння російського літака в Генеральному штабі ЗСУ заявили, що «будуть і надалі вживати заходів зі знищення засобів доставлення, контролю за повітряним простором для знищення терористичної загрози, зокрема на Бєлгородсько-Харківському напрямку».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: росія, війна з Росією, міністерство оборони, літак, авіація
В тему