25 Січня 2024
Новини

Вбивство Шеремета: суд призупинив розгляд справи, бо обвинувачені воюють

Вбивство Шеремета: суд призупинив розгляд справи, бо обвинувачені воюють
Оскільки фігуранти справи про вбивство журналіста Павла Шеремета зараз служать у війську, її розгляд призупинили.
Справу не розглядатимуть до демобілізації однієї з обвинувачених Яни Дугарь. Про це стало відомо на засіданні суду, передає «Українська правда».

Призупинити розгляд справи просили адвокати фігурантів, посилаючись на те, що одну з них — Яну Дугарь — мобілізували. Захист стверджував, що вона має керівну посаду та займається евакуацією військових з поля бою. Другий обвинувачений — Андрій Антоненко — служить в армії за контрактом і зараз воює на одному з важливих напрямків.

За словами третьої фігурантки Юлії Кузьменко, вона також їздить у прифронтові регіони як лікарка.

Потерпілі підтримали відкладення розгляду справи. Раніше вони також просили призупинити судовий процес, бо їхній адвокат служить у ЗСУ.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув зранку 20 липня 2016-го внаслідок вибуху машини. Він їхав на ранковий ефір своєї програми.

Попри численні експертизи, допити понад 1000 осіб, вилучення відео з камер спостереження обсягом понад 150 терабайтів, протягом трьох років у справі про вбивство Шеремета не було жодного офіційного підозрюваного.

У грудні 2019-го у справі затримали трьох фігурантів. Це музикант, відомий як Riffmaster, і військовий Сил спеціальних операцій ЗСУ Андрій Антоненко, лікарка «Охматдиту», волонтерка та дитяча хірургиня Юлія Кузьменко на псевдо Лиса, а також військова лікарка Яна Дугарь.

Слідство тривалий час наполягало, що Антоненко, «захопившись ультранаціоналістичними ідеями» і «культивуючи велич арійської раси», організував убивство Шеремета й залучив до злочину Кузьменко, Дугарь та інших невстановлених осіб, які мали навички роботи зі зброєю та вибуховими пристроями. За даними слідства, Кузьменко закладала вибухівку під авто, Антоненко був тим, хто супроводжував її, а Дугарь напередодні проводила розвідку.

Але 21 травня 2020-го стало відомо, що підозрюваним змінили підозри. З них зникли згадки про «ультранаціоналістичні ідеї» та «велич арійської раси», а організаторами слідство називало невстановлених осіб. Натомість Антоненка назвали виконавцем злочину, як і Кузьменко, а Дугарь — пособницею.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: суд, вбивство, кримінал
В тему