19 Січня 2024
Новини

Справа бізнесмена Мазепи: суд зупинив засідання

Справа бізнесмена Мазепи: суд зупинив засідання
Засідання щодо обрання запобіжного заходу бізнесмену й власнику інвесткомпанії Concorde Capital Ігорю Мазепі, якого підозрюють в організації схеми незаконного заволодіння землями Київської ГЕС, зупинив Печерський райсуд Києва.

Захист заявив про упередженість судді. Про це повідомив кореспондент hromadske із зали суду.

Спершу сторона захисту Мазепи просила суддю транслювати засідання на офіційних ресурсах суду. Але той відхилив клопотання, аргументуючи це тим, що в залі перебувають журналісти, які й так ведуть онлайн-трансляцію.

Адвокати також клопотали про відвід прокурора, але суд і в цьому відмовив. Далі сторона захисту просила дати кілька годин перерви, щоб адвокати детальніше розглянули матеріали справи: мовляв, не вистачило часу. Сторона обвинувачення заперечувала. Суд став на бік прокурорів і відмовив адвокатам.

Після цього адвокати заявили про відвід судді, оскільки вважають його упередженим. Прокурор сказав, що ця заява свідчить про затягування судового процесу. Зрештою, суд зупинив розгляд справи до рішення про відвід. Суд вирішив відмовити у клопотанні про відвід судді, який розглядає запобіжний захід Ігорю Мазепі.

Разом з бізнесменом Ігорем Мазепою правоохоронці затримали його брата Юрія. У суді паралельно обирають запобіжні заходи обом.

Адвокат Юрія Мазепи каже, що захисники з ночі не можуть дочитати матеріали справи, яку слідчі ведуть з 2014 року. Вони просили додатковий час, щоб підготуватися.

Запобіжні заходи братам Юрію та Ігорю розглядає той самий суддя. У засіданні щодо Юрія Мазепи суд відмовив у проханні дати більше часу на підготовку до засідання. Сторона захисту Юрія подала клопотання про відвід судді — теж нібито через заангажованість суду.

До слова, слідство просить суд призначити Мазепі заставу у 700 мільйонів гривень, а його брату — 500 мільйонів.

У розмові з журналістами Мазепа назвав судовий процес навколо нього «фільчиною грамотою». Він переконаний, що відкриття кримінальної справи щодо нього є «свавіллям з боку силовиків та спробою тиску на бізнес».

Нагадаємо, ввечері 18 січня у ЗМІ з’явилася інформація про затримання бізнесмена Ігоря Мазепи на контрольно-пропускному пункті «Медика — Шегині» та обшуки в офісі його компанії, які проводить Державне бюро розслідувань.

Інвестиційна компанія Concorde Capital підтвердила, що її засновника Ігоря Мазепу затримали 18 січня на українсько-польському кордоні, коли він прямував на Всесвітній економічний форум у швейцарському Давосі. Кажуть, кримінальне провадження стосується котеджних містечок, зведених ще у 2013 році. Проте наполягають, що обшуки проводяться без ухвали суду.

Компанія пов'язала дії ДБР «з позицією Ігоря Мазепи щодо тиску силовиків на бізнес» та звинуватила правоохоронців, що ті провели обшук машини та затримання Мазепи без ухвалення суду.

Наступного дня ДБР відзвітувало, що затримало бізнесмена, його брата та ще двох фігурантів за справою про схему протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. У ДБР стверджують, що організатори оборудки намагалися захопити 300 га вартістю понад 1 млрд гривень.

Федерація роботодавців України та громадський рух «Маніфест 42» засудили дії правоохоронців за затримання Ігоря Мазепи. Вони вважають, що в цій справі відбувається тиск на бізнес. А «Маніфест 42» навіть закликав підприємства об'єднатися «проти свавілля силовиків».

Видання Bloomberg у контексті справи відзначає, що Мазепа є відвертим критиком правоохоронних органів і суддів, деяких із них звинувачував у корупції та зловживанні владою. Він запропонував керівникам підприємств об'єднатися для створення «чорного списку» корупціонерів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, суд, земля
В тему