18 Січня 2024
Новини

У Запоріжжі рекетири викрадали людей, щоб «вибити» вигадані борги

У Запоріжжі рекетири викрадали людей, щоб «вибити» вигадані борги
У Запоріжжі викрили угруповання на чолі з кримінальним авторитетом, яке вимагало кошти в мешканців, а в разі відмови - викрадали людей.

Про це повідомили Служба безпеки України та Національна поліція. 

Як кажуть спецслужбовці, угруповання створювало штучні конфлікти, після чого вимагало від потерпілих гроші за «мирне» врегулювання спору. У багатьох випадках одноразовий «платіж» переростав у щомісячні виплати.

У разі, якщо їм відмовлялися платити, фігуранти викрадали людей та відвозили їх до покинутої будівлі. Там вони жорстоко били потерпілих і погрожували їм «повільною смертю», стверджують правоохоронці.

Правоохоронці затримали «на гарячому» лідера банди та двох його учасників, коли ті «вибивали» вигаданий борг у чоловіка. Вони напали на потерпілого 12 січня, його силою вивезли в занедбаний будинок на території парку «Дубовий Гай». Упродовж певного часу фігуранти били чоловіка та вимагали 30 тисяч гривень.

За даними слідства, банду організував запорізький кримінальний авторитет, який понад 20 років провів у тюрмі за особливо тяжкі злочини, у тому числі — розбій та викрадення людей. До складу угруповання він залучив понад 10 людей, більшість з яких уже неодноразово відбувала покарання за нанесення тілесних ушкоджень та вимагання.

СБУ зазначає, що розбійними нападами на громадян, фігуранти намагалися поширити свій вплив на території міста та інші райони області.

Під час обшуків у помешканнях учасників банди правоохоронці вилучили зброю, наркотики та гроші, отримані злочинним шляхом.

Наразі організатору банди та двом його спільникам повідомили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 4 ст. 189 — вимагання, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану;
  • ч. 2 ст. 146 — незаконне позбавлення волі або викрадення людини;
  • ч. 4 ст. 187 — розбій.

Затримані перебувають під вартою. Їм загрожує до 15 років тюрми. Наразі розв'язується питання щодо додаткової кваліфікації дій начальника банди за незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами.

Тривають невідкладні слідчі та оперативні дії, щоб притягнути до відповідальності всіх учасників угруповання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: запоріжжя, викрадення, Відео T1.ua
В тему