18 Січня 2024
Новини

Стеження за журналістами Bihus.Info: СБУ вилучила записи з камер спостереження в заміському комплексі

Стеження за журналістами Bihus.Info: СБУ вилучила записи з камер спостереження в заміському комплексі
Жорсткі диски із записами камер відеоспостереження в заміському комплексі, де приховано знімали операторів Bihus.Info, вилучила Служба безпеки України.

Про це повідомили журналісти Bihus.Info.

За словами журналістів, коли вони приїхали на місце, слідчі дії з носіями вже завершили. Жорсткі диски та реєстратор вилучили.

Представник СБУ пояснив журналістам, що не може дати можливості зробити копії, оскільки, за його словами, носії «вилучені й запаковані в сейф-пакет». За копіями він порадив звернутися до СБУ, зазначили в Bihus.Info.

Обшук відбувся в рамках кримінальної справи за статтею 359 Кримінального кодексу України — незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації, — яку СБУ розпочала 17 січня.

На сайті проєкту Bihus.Info розповіли, що представники команди не є в ній потерпілими — СБУ відкривала провадження за власною ініціативою.

Проте представники редакції перед цим звертались із заявами про відкриття кримінального провадження за іншими статтями до Національної поліції. Там ще не встигли зареєструвати своє провадження, йдеться в повідомленні журналістів.

У поліції розповіли, що за справою про стеження за журналістами проєкту Bihus.Info може бути порушене не одне провадження.

Водночас з вимогою перевірити факти стеження за журналістами до СБУ звернувся голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, народний депутат Ярослав Юрчишин.

Нагадаємо, напередодні у мережі з'явилося відео, на якому співробітники Bihus.Info під час новорічного корпоративу вживали наркотики. Поширив відео невідомий ресурс «Народна правда».

Засновник проєкту Bihus.Info Денис Бігус зазначив, що на відео — оператори, а журналісти наркотики не вживали. Він запевнив, що проведе жорсткі кадрові зміни. Водночас Бігус заявив, що за членами команди Bihus.Info стежили близько року, а камери в номерах заміського комплексу, де члени команди Bihus.Info святкували корпоратив, встановили представники «поки невстановленої служби».

Учасники Медіаруху, журналісти й медіа, закликали президента Володимира Зеленського засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сбу, журналісти
В тему