17 Січня 2024
Новини

Майже мільярд грн збитків державі: Гринкевичу оголосили підозру

Майже мільярд грн збитків державі: Гринкевичу оголосили підозру
Членам злочинної організації під керівництвом львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, які завдали збитків державі на майже мільярд гривень, оголосили підозру.

Їх викрили на оборудках із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ, - повідомило ДБР.

За даними слідства, підприємець створив злочинну організацію для заволодіння бюджетними коштами. Він уклав договори з Міноборони на постачання неякісного військового одягу, кажуть правоохоронці. Зокрема, компанії Гринкевича уклали 23 договори на постачання одягу на понад 1,5 млрд грн.

До виконання замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних потужностей для виготовлення та зберігання майна для потреб Міноборони, кажуть у ДБР. Згідно з проведеними експертизами, державі завдано шкоди на понад 934 мільйони гривень.

П’яти фігурантам оголосили підозру за ч. 5 ст. 190, ч. 1,2 ст. 255 Кримінального кодексу України. Підозрюваних затримали. Правоохоронці нині розв'язують питання щодо тримання членів організації під вартою. Їм загрожує до 12 років за ґратами з конфіскацією майна.

Крім того, слідчі ДБР встановлюють повне коло причетних до кримінального правопорушення, зокрема перевіряють інформацію щодо посадовців Міноборони.

Раніше працівники ДБР затримали Гриневича під час спроби дати 500 тисяч доларів США хабаря одному з керівників Головного слідчого управління ДБР. Ці гроші він пропонував за сприяння в поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній у ході розслідування. Нині він перебуває під вартою.

Окрім того, видання «Наші гроші» писало, що компанія Романа Гринкевича, сина Ігоря Гринкевича, виграла тендер на будівництво Центру безпеки громадян від Львівської ОВА за 33 мільйони гривень. За даними журналістів-розслідувачів, вартість низки будівельних матеріалів у 1,5 раза перевищує ринкові. До цього компанія Гринкевича-молодшого виконувала роботи для Житомирської ОДА та виграла тендер на реконструкцію школи в селі Черниця на Львівщині.

Журналіст Євген Плінський також заявив, що Роман Гринкевич заручений із художницею Софією Морозюк, а роботи нареченої стали певним «інвестиційним проєктом»: «Зароблені на корупційних підрядах Міноборони гроші Рома тупо вкладав в Соню [...] Замість дронів для ЗСУ — купувались годинники, замість тепловізорів — прикраси Cartier, замість пікапів — нові тачки для нареченої».

Сама дівчина заперечила інформацію про подарунки та заявила: «Якщо звинувачення на адресу Романа, що були вкрадені державні кошти для ЗСУ, виявляться правдою (я не хочу в це вірити) — то ми не зможемо бути разом».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дбр, львів, війна з Росією, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали