0 0000
Новини

Депутатська недоторканність: була, є і буде?

Депутатська недоторканність: була, є і буде?

Чи є шанси проголосувати за законопроект, що ставить депутатів врівень з простим народом?

Скасувати депутатську недоторканність «постмайданні» парламентарії обіцяли чи не в перший робочий день. Не склалось. Немає політичної волі. Але чи з'явиться вона у депутатів до кінця скликання?

Не можеш перемогти - очоль

17 жовтня президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект змін до Конституції щодо обмеження депутатської недоторканності. І саме з вимогами про скасування депутатської недоторканності під стіни Верховної Ради привів кілька тисяч людей екс-глава Одеської ОДА Михайло Саакашвілі .

- Уже відчувається подих майбутніх парламентських і президентських виборів. Традиційно згадали про «заїжджене» питання - скасування депутатської недоторканності. Президент намагається на цьому заробити додаткові електоральні бали. Він досить вдало перехопив ініціативу скасування депутатської недоторканності у представників опозиції, які 17 жовтня організували масову акцію протесту, - сказав в коментарі політолог Руслан Бортник.

- Команда глави держави вже кілька разів діяла за принципом: «Не можеш перемогти ворога - очоль його». Згадайте, як хвацько президент перехопив в опозиції ініціативу щодо заборони торгівлі з окупованими територіями, питання про реінтеграцію Донбасу, - каже політтехнолог Олексій Якубін.

Скасують не для себе, а для наступників

На думку голови Комітету виборців України Олексія Кошеля, президентський законопроект має непогані шанси на проходження.

- Об'єктивно: на сьогоднішній день в парламенті немає 300 голосів за скасування депутатської недоторканності. Але завдяки хитрощам з відстрочкою вступу в силу змін до Конституції до січня 2020 року депутати можуть і прийняти законопроект. Адже виходить, що вони створюють нові правила гри не для себе, а для наступників, - переконаний Кошель.

У свою чергу політтехнолог Олексій Якубін не так оптимістичний.

- Особисто я сумніваюся, що депутати нинішнього скликання приймуть президентський законопроект. Щоб внести зміни до Конституції, потрібна підтримка 300 парламентаріїв. Чи знайдеться достатня кількість голосів? Навряд чи. По-перше, багато депутатів мають намір балотуватися на майбутніх виборах, тому вони всіляко боротимуться за збереження депутатського імунітету. По-друге, опозиція вважатиме за краще підтримати свій аналогічний законопроект, ніж президентський, - міркує Якубін.

Навіть якщо документ і буде прийнятий, є ризик, що опозиція оскаржить його в суді. За словами Руслана Бортника, президентський законопроект внесений з порушенням регламенту - порушені всі терміни альтернативності.

- Ініціатива Порошенко буква в букву дублює законопроект народного депутата Юрія Левченка, який був зареєстрований ще 19 липня (відмінність лише в термінах вступу документа в силу: з моменту прийняття або з 2020 року). А регламент Верховної Ради відводить на подачу альтернативного законопроекту 14 днів, - пояснює Бортник.

Основна суть законопроекту - вилучити з 80-ї статті Конституції норму, яка забороняє залучати до кримінальної відповідальності, затримувати чи заарештовувати парламентаріїв без згоди Ради.

Депутатам залишать тільки право не нести відповідальності «за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп».

Що дасть зняття недоторканності

  • Стане менше корупції в рядах депутатського корпусу. Народні обранці, позбавлені депутатського імунітету, 300 разів подумають, перш ніж давати згоду (організовувати) злочинні схеми.
  • У парламенті стане менше бізнесменів, а більше політиків. Товстосуми не будуть гнатися за депутатським мандатом і перестануть "засівати" округу гречкою. У той же час експерти не виключають, що олігархи (бізнесмени) просто будуть делегувати в Раду своїх людей.
  • Опозиційні депутати і фракції ризикують опинитися під ковпаком у чинної влади. Не згоден з позицією "першого" - став фігурантом кримінальної справи.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему