9 Січня 2024
Новини

У білорусі будують військове містечко: що відомо

У білорусі будують військове містечко: що відомо
У Гомельській області білорусі будують військове містечко. 

Військовий об'єкт буде розташований за 40 кілометрів від кордону з Україною. Про це повідомили в білоруській службі «Радіо Свобода».

Будівництво мали розпочати ще у 2023 році, а завершити у 2027 році. Для цього торік із бюджету країни виділили 500 тисяч рублів, а у 2024 і 2025 роках — 10 і 40 мільйонів відповідно.

Про підготовку до будівництва ще в грудні 2023 року писала моніторингова група «Беларускі Гаюн». За її даними, військове містечко побудують на базі 5 занедбаних дитячих таборів, розташованих в урочищі біля села Нова Буда в Гомельському районі.

Журналісти «Радіо Свобода» зазначають, що будівництво нового військового об'єкта може бути пов'язане із заявами самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка у травні 2022 року. Тоді він оголосив про створення «Південного оперативного командування».

Нагадаємо, білорусь не відправляла до України власних військ, але надала свою територію для російських військ, які здійснюють обстріли України; приймала на лікування військових рф; проводила спільні з росією військові навчання, поки триває повномасштабна війна проти України.

У Мін'юсті України зазначають, що Міноборони білорусі діє в інтересах військово-політичного керівництва росії та сприяло організації підготовки та безпосередньої збройної агресії проти України.

Сам лукашенко активно підтримує політику путіна. З-поміж іншого, білорусь звинувачують у причетності до депортації українських дітей зі сходу України. лукашенко назвав це «оздоровленням» дітей і заявив, що продовжуватиме це робити. Водночас лукашенко поширює наративи російської пропаганди, «демонізуючи» західні країни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, білорусь
В тему

Останні матеріали