8 Січня 2024
Новини

Польський єврокомісар пригрозив заблокувати безмитну торгівлю з ЄС

Польський єврокомісар пригрозив заблокувати безмитну торгівлю з ЄС

Нову кризу в країнах Євросоюзу може спровокувати надмірний імпорт аграрної продукції з України.

Таку думку висловив європейський комісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський у листі до керівництва Євросомісії, повідомляє RMF24, - пише «Слово і Діло».

За даними журналістів, польський політик має намір заблокувати ухвалу про продовження режиму торгових преференцій для України з боку ЄС.

Войцеховський хоче, щоб новий документ включав положення про обмеження експорту з України, подібні до тих, які Євросоюз уже застосував по відношенню до українських ріпака, кукурудзи, соняшника та зерна. Польський комісар також вимагає кількісних обмежень на ввезення цукру та м'яса птиці, імпорт яких, на його думку, швидко зростає та загрожує дестабілізацією ринку ЄС.

«Продовження торговельних привілеїв для України, які містяться в постанові ЄС, термін дії якої спливає цього року, без захисних пунктів та кількісних обмежень загрожує викликати нову кризу надвиробництва сільськогосподарської продукції, що імпортується з України», – пише Войцеховський.

Водночас у листі єврокомісар пропонує підтримати український транзит до морських портів ЄС, звідки українське зерно транспортуватиметься на африканські чи азіатські ринки.

Нагадаємо, у травні п'ять країн ЄС запровадили односторонню заборону на ввезення окремих видів української продукції. У вересні три держави ЄС – Угорщина, Польща та Словаччина – її продовжили.

Раніше повідомлялося, що для зняття ембарго Кабмін затвердив новий механізм експорту агропродукції до п'яти країн ЄС, а також поставив на паузу скаргу до СОТ щодо експорту зерна.

Водночас нещодавно новий голова Мінсільгоспу Польщі заявив, що ембарго на імпорт агропродукції з України буде безстроковим.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: євросоюз, Україна, економіка, польща
В тему