8 Січня 2024
Новини

Україна виконала домовленості для розблокування кордону з Польщею

Україна виконала домовленості для розблокування кордону з Польщею
Свою частину домовленостей щодо розблокування польсько-українського кордону Україна вже виконала. 

Їх узгодили ще в грудні під час візиту представників польського уряду до Києва. Про це заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач заявив в етері телемаратону, - пише hromadske.

За його словами, над задоволенням решти вимог польських протестувальників має працювати польський уряд.

Водночас скасувати угоду про лібералізацію перевезень між Україною і Європейським Союзом неможливо, наголосив Деркач. Це підтвердили і в ЄС, і в польському уряді.

Він також розповів, що заяви польських протестувальників про те, що українські перевізники повністю «вбили» польський ринок перевезень, неправдиві. Адже кількість двосторонніх перевезень, які здійснили перевізники Польщі, знизилася лише на 5% порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення.

Деркач зазначив, що збитки від блокади постійно підбивають і лише в листопаді 2023 року Україна недоотримала майже 10 мільярдів доларів на митних зборах.

До слова, речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в етері телемаратону розповів, що зараз закритими залишаються 3 пункти пропуску на кордоні з Польщею — «Рава Руська-Гребенне», «Краківець-Корчова» і «Ягодин-Дорогуськ». Загалом у чергах у бік України перебуває приблизно 1400 вантажівок — майже пропорційно по кожному напрямку.

Водночас найбільший пункт пропуску «Ягодин-Дорогуськ» за минулу добу пропустив лише 77 вантажівок, хоча зазвичай його можуть перетинати до 1400 транспортних засобів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, польща
В тему