7 Січня 2024
Новини

У Карпатах — небезпека лавин

У Карпатах — небезпека лавин
У високогір'ї Закарпатської області 7 січня, а високогір'ї Івано-Франківської області 8 січня очікується значна сніголавинна небезпека (3 рівень).

Про це повідомив Відділ гідрологічних прогнозів «Укргідрометцентру».

«Можливе сходження лавин при низьких додаткових навантаженнях, окремих природних середніх та великих лавин. Радимо утриматись від походів на високогір'я!» — йдеться у повідомленні.

Помірна сніголавинна небезпека (2 рівень), очікується:

  • 7 січня — на високогір'ї Івано-Франківської області.
  • 8 січня — на високогір'ї Закарпатської області.

Що робити у разі лавини?

У ДСНС рекомендують уважно стежити за зміною погоди в Карпатах і не виходити в гори у снігопад чи будь-яку іншу негоду. Також рекомендують уникати місць можливого сходження лавин. За даними рятувальників, найчастіше воно трапляється при крутості схилів у понад 30°; якщо схил без чагарнику і дерев — при крутості 20°; а при крутості 45° лавини сходять практично після кожного снігопаду.

Почувши шум снігової лавини рятувальники рекомендують заховатися за скелю, дерево, лягти на землю, захистити руками голову та притиснути коліна до живота і дихати через одяг. Розташовуватися потрібно за рухом лавини.

Якщо лавина захопила і почала зносити, потрібно виконувати плавальні рухи і, по можливості, триматися скраю лавини, де швидкість руху менша.

Якщо ви опинилися всередині лавини, кричати не потрібно, оскільки сніг повністю поглинає звуки. Такі дії лише позбавлять сил. Як пише ДСНС, потрібно не дати собі заснути.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: івано-франківськ, закарпаття
В тему

Останні матеріали