3 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 3 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 3 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 679 день повномасштабного вторгнення на українську землю з боку російської федерації.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки, збільшив кількість авіаударів.

  • Протягом доби відбулось 47 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 6 ракетних та 42 авіаційних ударів, здійснив 18 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки, інша цивільна та промислова інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби противник здійснив 8 безуспішних штурмових дій, але українські воїни й надалі утримують зайняті позиції та завдають противнику значних втрат.

  • Як зазначають у Генштабі ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 засоби протиповітряної оборони, 3 артилерійських засоби, станцію радіоелектронної боротьби та пункт управління противника.

 

Станом на ранок 3 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 361 500 (+680) осіб,
  • танків – 5990,
  • бойових броньованих машин – 11 107 (+7),
  • артилерійських систем − 8 546 (+15),
  • РСЗВ − 945,
  • засобів ППО − 629 (+3),
  • літаків − 329,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 748 (+36),
  • крилатих ракет − 1 783 (+73),
  • кораблів/катерів − 23,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 11 391 (+26),
  • спеціальної техніки − 1 298 (+14).

 

  • Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський повідомив, що російські окупанти продовжують інтенсивні атаки в районах Куп'янська та Бахмута, а також ведуть перегрупування під Кремінною.

Поблизу Бахмута тривають тяжкі бої в районі Богданівки, також рф намагається наступати у бік Часового Яру.

У напрямку Куп'янська ворог щодня веде штурми біля Синьківки для створення плацдарму та подальшого наступу на місто.

У районі Кремінної через втрати загарбники проводять перегрупування та підготовку до продовження наступу, активно бомбардують керованими авіаційними бомбами.

Сирський заявив, що на напрямках наступу росіяни збільшили застосування бронетехніки для підтримки піхоти. Противник перекидає резерви з інших напрямів.

«Наші воїни, всупереч складним умовам, тримають оборону і не дають ворогові просунутися. В органах управління постійно проводиться робота з вироблення рішень, спрямованих насамперед на випередження дій ворога, ведення ефективної контрбатарейної боротьби, знищення резервів на шляхах їхнього висування та збереження життя наших військовослужбовців», — наголосив командувач.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна повернула 230 своїх військових і цивільних громадян із російського полону. 48 воїнів, які повернулись додому, мали статус «зниклий безвісти».

«Наші – вдома. З російського полону повернули понад 200 наших воїнів і цивільних. Солдати, сержанти, офіцери. Воїни Збройних Сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронила Маріуполь та "Азовсталь". Дякую всім, хто попри всі труднощі повертає наших людей додому! Дякую нашим захисникам! Ми зробимо все, щоб повернути всіх наших людей, які нині в російській неволі».

Це 49-й і найбільший обмін полоненими з початку повномасштабної війни. За цей час додому повернулися 2828 захисників.

Далі на звільнених чекає медичний огляд, допомога з відновленням документів, карток та реабілітація.

  • Кабінет Міністрів спрямує на сектор безпеки і оборони понад 1,1 трлн грн із минулорічних бюджетних надходжень.

Як уточнив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, понад 750 млрд грн цього року планується витратити на виплати військовослужбовцям. Більш як 265 млрд грн — на закупівлю, виробництво та ремонт озброєння.

  • В уряді оголосили плани в шість разів наростити виробничі потужності українського оборонно-промислового комплексу у 2024 році.

Збільшення власного військового виробництва стане ключовим завданням у поточному році. Це означає більше дронів, більше снарядів, більше патронів і броньованої техніки для наших військових.

При цьому повідомляється, що виробничі потужності українського ОПК у 2023 році зросли втричі.

Україна неухильно підвищує власні бюджетні надходження, насамперед митні та податкові.

  • В Україні вперше скористалися житловим сертифікатом на придбання нового будинку замість зруйнованого війною. Родина з Гостомеля обрала будинок у Бучі.

Для виплати компенсацій за повністю знищене житло сформовано 1826 житлових сертифікатів. З них уже понад 400 родин забронювали кошти для купівлі нового житла. Це означає, що вони визначилися з новою нерухомістю і готові укласти угоди купівлі-продажу.

Послуга обміну житлових сертифікатів, що видаються як компенсація за зруйноване через російське вторгнення житло, запрацювала у вересні 2023 року.

  • Президент України Володимир Зеленський вручив сертифікати на квартири рідним загиблих та Героям України, які захищають країну.

«Продовжуємо традицію шани та вдячності нашим воїнам. Вручив сертифікати на квартири Героям України та рідним загиблих Героїв», - йдеться в дописі глави держави.

Він відзначив, що сертифікати отримали представники різних родів військ та угруповань, зокрема Сухопутних військ, Повітряних сил, ВМС, ДШВ, ССО, Нацгвардії, ДПСУ, СБУ, а також ДСНС України.

  • У 2023 році спеціалісти з розмінування обстежили 274 тисячі гектарів сільськогосподарських земель України, 208 тис га вже передали в користування аграріям.

Новий рік наша держава почала з майже 30 машинами для розмінування, 26 операторів і понад 3 000 саперів працюють над очищенням нашої землі від вибухонебезпечних предметів.

Крім того, партнери запевняють, що готові інвестувати у гуманітарне розмінування України майже пів мільярда євро. Частина країн-партнерів та міжнародних організацій ці кошти вже почали виділяти.

Ці інструменти дали змогу саперам ДСНС, Державної спеціальної служби транспорту та приватних операторів обстежити 274 тис га сільськогосподарських земель - 58% від обсягу, які було заплановано обстежити за 4 роки.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росія звинувачує Україну в масованих обстрілах Бєлгорода, однак досі не надала жодних підтверджень цих звинувачень. Тим часом у соцмережах росіяни все частіше публікують фото й відео того, як на жителів Бєлгорода падають елементи російських ракет ППО, зокрема комплексу «Панцирь».

Відомо, що двигун російської зенітної керованої ракети 57Э6 комплексу «Панцирь» відділяється через близько 2,6 секунд після старту, надавши ракеті початкової швидкості. Відповідно, падіння на житлові квартали залишків ракет свідчить про безпосередню близькість «Панциря» до житлових районів міста.

Фактично падіння стартових двигунів ракет 57Э6 на житлові будинки через недбалість російських розрахунків протиповітряної оборони – це рутина для цивільного населення Бєлгорода.

  • У 2023 році 104 російські шахісти змінили спортивне громадянство, тоді як за росію почали виступати лише чотири нових спортсмени.

Це випливає із статистики трансфертів Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ).

Зі спортсменів топ-рівня збірну росії залишили Санан Сюгіров (40-й у світовому рейтингу), Олексій Сарана (41-й), Володимир Федосєєв (45-й), Микита Вітюгов (50-й), Олександра Костенюк (11-й номер) жіночого рейтингу) та інші.

Усе більше спортсменів не бажають представляти росію на міжнародному рівні, адже розуміють, що держава-агресор уже стала ізгоєм у всьому світі, а багато міжнародних спортивних організацій відмовляють в участі спортсменам із рф. 

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У НАТО засудили останні масовані удари росії та заявили, що продовжать підтримувати Україну.

«НАТО рішуче засуджує російські ракетні й безпілотні атаки на українських цивільних осіб, міста і селища. Це ще одна демонстрація спроби путіна зламати рішучість України. Йому це не вдасться».

Там підкреслили, що «члени Альянсу вже надали Україні широкий спектр систем протиповітряної оборони і віддані подальшому зміцненню її обороноздатності».

«НАТО продовжує підтримувати право України на самозахист від агресивної війни росії. Ми будемо стояти поруч з Україною стільки, скільки буде необхідно», – заявили у НАТО.

  • Рада Україна-НАТО проведе надзвичайне засідання у відповідь на масовані ракетні удари рф по українських містах.

НАТО вже підтримало запит України на проведення відповідного засідання.

«Однією з ключових тем стане посилення протиповітряної оборони України. Важливий сигнал євроатлантичної єдності на тлі ескалації російського терору», - зазначив очільник МЗС України Дмитро Кулеба.

  • Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що світ має посилити санкції проти росії і надати Україні ракети дальнього радіуса дії після масованої атаки рф по Україні 2 січня.

«Ми повинні відповісти на останню атаку по Україні мовою, яку розуміє путін».

Міністр також закликав посилити санкції проти рф, щоб Москва не могла створювати нову зброю з контрабандних компонентів, а також надати Києву ракети дальнього радіуса дії, які дозволять Україні знищити пускові майданчики й командні центри.

  • Європейський Союз додав до санкційного списку компанію "Алроса".

«Нові санкційні списки стосуються компанії ПАТ "Алроса" та її генерального директора Павла Олексійовича Мариничева. ПАТ "Алроса" є найбільшою алмазодобувною компанією у світі, яка належить російській державі та на яку припадає понад 90% всього російського видобутку алмазів, і компанія є важливою частиною економічного сектору, що забезпечує значні доходи уряду російської федерації», - йдеться у заяві Ради ЄС.

  • Американський актор Мікі Рурк закликав своїх прихильників допомогти мешканцям Херсона, які постраждали від агресії росії.

У своєму Instagram актор привітав українців із Новим роком та заявив про створення фонду One World Aid Alliance. Актор оголосив про початок збору коштів.

Основною метою фонду є зібрати 1 млн доларів для надання допомоги херсонцям, які опинилися без житла через російський тероризм.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали