2 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 2 СІЧНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 2 СІЧНЯ 2023 РОКУ

Триває 678 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки, збільшив кількість авіаударів. 

  • Уночі 2 січня росіяни запустили по Україні 99 ракети різних типів, з них 72 вдалося знищити.

Зокрема вдалося збити 10 із 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал", 59 із 70 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 та 3 із 3 крилатих ракет "Калібр".

Росіяни атакували цивільну та критичну інфраструктуру, промислові та військові об’єкти. В основному цілили по столиці.

Спершу загарбники атакували "Шахедами" з південно-східного напрямку, із подальшим рухом по різних регіонах України. Усі 35 ударних БпЛА вдалося знищити.

Наші сили ППО сьогодні успішно відбили наймасштабнішу у світі комбіновану ракетну атаку з застосуванням гіперзвукової зброї. Ще ніхто у світі ніколи не воював із такою зброєю і жодна країна світу не відбила такі атаки.

  • За попередніми підрахунками аналітиків, Масована ракетна атака по Україні 2 січня обійшлась росії в близько 620 мільйонів доларів.

Показово, що одна із ракет, яка була запущена по Україні, упала у селі Петропавлівка Воронезької області рф. Одна із сільських вулиць повністю знищена.

Російські пропагандисти поспішили звинуватити в обстрілі ЗСУ, але потім швидко повидаляли повідомлення, після чого командування армії рф підтвердило, що це їхня ракета.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Кожного разу окупанти під час штурмі зазнають втрат і змушені повертатися на свої позиції. Нашим захисникам поки вдається тримати оборону і працювати на розширення плацдарму.

 

Станом на ранок 2 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 360820 (+810) осіб,
  • танків – 5990 (+7),
  • бойових броньованих машин – 11100 (+13),
  • артилерійських систем – 8531 (+49),
  • РСЗВ – 945 (+2),
  • засоби ППО – 626 (+1),
  • літаків – 329,
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 6710 (+53),
  • крилатих ракет – 1710 (+1),
  • кораблів /катерів – 23,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 11365 (+35),
  • спеціальна техніка – 1284 (+7).

 

  • Після збиття Повітряними силами ЗСУ одразу трьох російських винищувачів над Чорним та Азовським морями 24 грудня, росіяни протягом тижня не здійснюють обстрілів чорноморських зернових коридорів.

В ОК «Південь» зазначили, що наразі авіації ворога небезпечно відлітати занадто далеко від російських берегів через ризик бути підбитою.

«Ми продемонстрували ворогу, що активність тактичної авіації в акваторії Чорного моря для нього вкрай небезпечна, такі спроби припинилися, але треба усвідомлювати, що замінованість моря була підвищена за попередні вильоти».

  • Сьогодні МО рф відзвітували, що російська армія отримала на озброєння новітній комплекс артилерійської розвідки 1К148 «Ястреб-АВ», і вже сьогодні ж Сили оборони України надали відеопідтвердження його знищення у Херсонській області.

Вартість цього комплексу, за попередніми оцінками, може сягати 250 мільйонів доларів. Модель комплексу демонстрували на форумі "Армия-2022". Його випробування завершили тільки минулого року.  

  • За грудень 2023-го російська армія на війні втратила рекордну кількість окупантів - 29 970 за місяць. Також оновлено рекордні показники й за кількістю ліквідованої автомобільної та спеціальної техніки ворога - 931 та 140 одиниць відповідно.

Крім того, захисники України знищили у грудні 419 танків ворога. Цей показник зараз на другому місці за весь час повномасштабного вторгнення.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

Глава української держави розповів про продовження російського повітряного терору проти українських міст. За його словами, за 5 останніх діб ворог випустив по Україні щонайменше 500 ракет та дронів.

Сторони обговорили продовження оборонної співпраці з наголосом на подальшому посиленні ППО та далекобійних спроможностей ЗСУ.

  • Попри певні пошкодження енергомереж та складнощі, які спричинила атака росіян 2 січня, агресору не вдалося створити критичної загрози для роботи української енергосистеми.

Буквально за декілька годин була відновлена робота необхідного обладнання, і більшість споживачів міста Києва та прилеглих населених пунктів отримали надійне електропостачання. Також після атаки відновлено роботу систем водопостачання міста.

Зазначається, що були влучання в цілий ряд об'єктів "Укренерго" та обленерго на Київщині, через це були певні перерви в енергопостачанні.

Наразі енергосистема в цілому працює збалансовано.

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після чергової масованої ракетної атаки росії чекає на реакцію та рішучі заходи західних країн.

«путін посилює терор проти України. Сьогодні був завданий уже другий масований ракетний удар всього за чотири дні. Пошкоджено цивільну інфраструктуру, є поранені та загиблі, в тому числі діти. Ми очікуємо, що всі держави рішуче засудять напад і вживуть рішучих заходів».

На думку голови МЗС України, п'ять кроків можна зробити вже зараз:

  • прискорити надання Україні додаткових систем протиповітряної оборони та боєприпасів;
  • надати Україні бойові безпілотники всіх типів;
  • надати Україні ракети дальнього радіуса дії 300 км+;
  • схвалити використання заморожених російських активів для допомоги Україні;
  • ізолювати російських дипломатів у відповідних столицях та міжнародних організаціях.

«Терористичний режим у Москві має усвідомити, що міжнародна спільнота не буде закривати очі на вбивства мирних жителів і руйнування цивільної інфраструктури в Україні», – підкреслив Кулеба.

  • На тлі загроз на кордоні України з рф та Білоруссю, на морському узбережжі й лінії зіткнення Держприкордонслужба доозброює свої підрозділи новими зенітними установками ЗУ-23-2.

Зенітні установки будуть застосовуватися для боротьби з ворожими "шахедами" та іншими повітряними цілями.

Крім того, вони служитимуть для роботи по російських диверсійно-розвідувальних групах, знищення особового складу та техніки противника, зокрема броньованої.

У Держприкордонслужбі додали, що сформовані нові розрахунки зенітних установок пройшли необхідну підготовку та вже заступають на бойове чергування.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російський рубль за підсумками 2023 року показав найсильніше з 2015 року падіння і увійшов до топ-3 рейтингу найслабших валют країн, що відстежує Bloomberg.

Курс долара з 71,8 рубля на початку року піднявся на 26% до 90,36 рубля на закритті останніх торгів 29 грудня. Євро подорожчав на 28% – з 76,2 до 97,7 рубля, а китайський юань – на 24%, з 10,14 до 12,61 рубля.

Падіння сильніше до долара показали у світі лише дві валюти: турецька ліра та аргентинський песо.

  • Російська поліція затримала тисячі мігрантів по всій країні під час новорічних рейдів: лише в Санкт-Петербурзі затримали близько 3 тисяч нелегалів. Десяткам з них загрожує депортація.

При цьому російські пропагандистські канали поширюють інформацію, що начебто мігранти ображали дружин російських військових злочинців.

Раніше неодноразово повідомлялося, що російська влада змушує мігрантів підписувати контракти й відправляє цих людей на війну в Україну. Як стверджують обізнані джерела в правоохоронних органах, масові затримання мігрантів були проведені саме з метою відправки на фронт.

Зрозуміло, що жодні обіцянки таким особам не будуть виконані.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Голова Європейської ради Шарль Мішель вважає, що останній масований обстріл України з боку росії свідчить про незацікавленість Москви у будь-яких мирних переговорах.

«Для тих, хто вірить чуткам про те, що росія справді зацікавлена у мирних переговорах, рекордна кількість безпілотників, випущених за останні 24 години по Україні, свідчить про справжні наміри Москви».

Очільник Євроради наголосив, що російські атаки є ще більш цинічними, позаяк посилились саме в період новорічних свят.

«Дух України не можна зламати. ЄС підтримує Україну», – підсумував Мішель.

  • Голова комітету Бундестагу з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн розкритикувала повільне постачання зброї Україні на тлі чергового масованого ракетного обстрілу з боку рф та закликала передати нашій країні ракети Taurus.

«Україна потребує більше боєприпасів, більше запчастин, і потрібно негайно мобілізувати Taurus, щоб остаточно ускладнити для росії можливість поповнення запасів».

За словами Штрак-Ціммерман, фраза про підтримку України «стільки, скільки буде потрібно» буде самим лише словами, «якщо ми не продовжимо підтримувати Україну разом з нашими європейськими партнерами в набагато більшій мірі».

«І широко розрекламована європейська коаліція F-16 повинна запрацювати набагато швидше, якщо ми хочемо протистояти російській перевазі в повітрі. путін розраховує на те, що ми боїмося власної хоробрості. І він, очевидно, має рацію. Це вагання дуже гірке».

  • Уряд Норвегії дозволив прямі продажі зброї та оборонної продукції своєї оборонної промисловості Україні.

«У надзвичайній безпековій ситуації, що склалася в результаті агресивної війни росії, вкрай важливо, щоб ми продовжували підтримувати Україну. Підтримка України важлива для безпеки Норвегії та Європи. Ми повинні планувати можливе продовження незаконної агресивної війни. Тому уряд вирішив дозволити прямі продажі зброї та пов’язаної з обороною продукції від норвезької оборонної промисловості в Україну», – розповів голова МЗС Норвегії Еспен Барт Ейде.

Рішення набуває чинності з 1 січня 2024 року.

  • Підрозділи розмінування, що входять до складу Командування Сил підтримки ЗСУ, отримали машини механізованого розмінування Hydrema 910 MCV.

Спеціалізовані машини були надані Україні іноземними партнерами. Уже найближчим часом дані Hydrema 910 MCV будуть задіяні у розмінуванні деокупованих українських територій.

18-тонна машина механізованого розмінування Hydrema 910 MCV призначена для ефективного знешкодження протитанкових та протипіхотних мін, що містять до 10 кг вибухових речовин.

  • Французький посол в Україні Гаель Вейсьєр заявив, що Франція продовжуватиме підтримку України й постачатиме військову техніку, однак поступово підтримка змінить свій характер, оскільки мета полягає в тому, щоб виробляти більше зброї в Україні, а не лише шляхом пожертвувань чи закупівель.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали