28 Грудня 2023
Новини

МОЗ фінансуватиме лікування безпліддя

МОЗ фінансуватиме лікування безпліддя
В Україні планують фінансувати допоміжні репродуктивні технології за Програмою медичних гарантій на 2024 рік.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я. 

Відомство стверджує, що у більшості країн послуги з лікування безпліддя є недофінансованими та недоступними для населення, зокрема через вартість і соціальну стигму. Водночас статистика свідчить, що кількість безплідних пар в Україні стабільно збільшується, що вимагає активної участі зі сторони держави, наголосили в МОЗ.

«Сучасне життя суттєво знижує якість репродуктивних функцій українців. І якщо раніше цю проблему вирішували лише за приватні кошти, то тепер ми надаємо можливість скористатися послугами з лікування безпліддя безоплатно», — зауважив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.

Він зазначив, що також важливо забезпечити право на батьківство для військовослужбовців.

«Суворі реалії воєнних дій та умови, у яких наші захисники й захисниці перебувають тривалий час, боронячи нашу країну, можуть негативно позначитися на репродуктивній функції. Тому на допомогу ветеранкам чи дружинам ветеранів, які мріють відчути радість батьківства, можуть прийти лікарі», — додав посадовець.

Ставка за новим напрямом з лікування безпліддя для лікарень становитиме 60 324 гривні за надану послугу. Прогнозована кількість медичних послуг — 30 400 циклів. Очікується, що це забезпечить народження близько 10 тисяч дітей у 2024 році.

У міністерстві зазначили, що направлення жінок для проведення першого курсу лікування безплідності за бюджетні кошти здійснюватимуть лише за медичними показами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, діти, лікування
В тему