27 Грудня 2023
Новини

Головне з пресконференції Залужного

Головне з пресконференції Залужного
Пресконференцію, присвячену темі мобілізації, провів головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.
Журналісти зібрали головне, - пише hromadske.

Про військкомати

Станом на сьогодні, чесно кажучи, роботою їхньою поки що незадоволений. За свої 30 років служби єдине, де я не хотів би служити, — це ТЦК. Необхідно мати певний набір знань, навичок, умінь, який дозволяє керівнику ТЦК виконувати свої обов'язки. Як ззовні, поза межами ТЦК, так і всередині цього організму.

***

Ми простежили, щоби ключові посади, які безпосередньо працюють над організацією процесу в ТЦК, залишилися і відповідно продовжили свою роботу. Тому я думаю, що ми з цим завданням упораємося. Що стосується безпосередніх керівників — робота триває.

Про строковиків

Нині строковики непотрібні. Наша чітка позиція — їх звільняти, щоб вони йшли відпочивати. А щодо їхньої долі — ми підтримуємо пропозицію, яка викладена в законопроєкті.

Про повістки

Пропозицій щодо електронних повісток Генштаб не робив. Але ми раді будь-якому способу, який забезпечить нашу потребу в людях.

Про ротацію та демобілізацію

Наші бійці зараз на фронті у надскладних умовах роблять свою справу. Мені б хотілося, щоб люди до війська, і особливо ті, які вже служать у війську, чітко розуміли, скільки їм необхідно буде воювати.

Разом з Міноборони ми погодилися на 36 місяців, сподіваючись на два моменти. Перше — що не буде загострення на фронті. Друге, найголовніше, — що цих людей через 36 місяців буде ким замінити. Уряд, який узявся реалізувати цей закон [про мобілізацію], думаю, чітко розуміє, які у нашої держави можливості. Я сподіваюся, що ми впораємося із завданням, щоб замінити тих людей.

***

36 місяців — це буде 2025 рік. У нас буде достатньо часу, щоб підготувати людський ресурс для заміни. Уряд має розуміти: якщо ми говоримо про 36 місяців демобілізації, то, найімовірніше, розпочати цей процес необхідно буде у призові людей та підготовці вже наступного року.

***

Норма про 6 місяців [ротації] — дуже цікава. Звісно, хотілося б, аби вона була. Але наші люди перебувають не на змаганнях і не на турнірі. Це не шоу, за яким спостерігає весь світ. Ситуація на фронті залежить від дій противника. Ми не можемо спрогнозувати, чи це буде 6-5-3 місяці. Люди, які пропонують через 6 місяців ротацію, мають розуміти: бойовий комплект військ необхідно збільшувати хоча б у два рази. І яка на виході буде сума, щоб через пів року замінити цих людей.

***

Люди мають відпочивати. Я вимагаю від командирів на місцях, щоб вони робили все можливе для ротації в підрозділах у межах військової частини. Але законодавчо прописувати, що ми будемо рухатися в такий спосіб, — це обман, нереально в нинішніх умовах.

Про мобілізацію

Під час формування потреби враховуємо людей, яких ми втратили, яких можемо втратити у наступному році, і людей, які нам необхідні для формування частин та підрозділів. Усе це разом формується в загальну цифру. Міністерство оборони відповідно реагує на наші запити і займається задоволенням наших потреб. Зокрема й людських.

***

Як головнокомандувач я б ніколи не оперував такими цифрами (про мобілізацію 500 тисяч людей). Я не виносив би на обговорення на загал таких цифр. Хочу єдине підтвердити: формується цифра, ми враховуємо завдання, які будуть виконуватися наступного року. Це не значить, що ця цифра завтра має бути поставлена. Звісно, усе це розбивається на певні періоди. Хтось буде мобілізований у січні, а хтось — у грудні [2024-го].

Про Єдиний реєстр боржників

Ми армія — ми маємо лише воювати, отримувати ресурси, виконувати завдання і жодним чином не можемо думати, щоб якось втрутитись у цивільне життя людей. Для цього є відповідні органи влади, які можуть це зробити. Ми не робили таких пропозицій, бо не можемо їх робити. У нас вистачає своїх клопотів, щоб ще вигадувати якісь обмеження для цивільних.

Про західну допомогу

Я впевнений, що західні партнери залишаться з нами. Усі інші потреби [внутрішні] обговорюються у Міністерстві оборони, і деякі реалізовуються [щодо зброї]. Я не розчарувався рівнем забезпечення 2023 року.

Як воєнна кампанія буде відрізнятися від 2023 року?

2024 рік має відрізнятися від 2023-го, бо інакше нас чекає те, про що я писав у статті. Ми знайшли проблеми та 90% рішень, щоб діяти більш ефективно і зберегти людей. З нами погодилися наші партнери.

На жаль, мушу констатувати, що противник від нас не відстає. Останніми днями у нас відбувається потужне протистояння на рівні застосування технологій. Але ми не збавляємо зусилля.

***

Моя головна помилка — я вважав, що така кількість утрат, яких ми завдали противнику, зупинить будь-кого. Але не російську федерацію.

Про ситуацію на сході

Станом на сьогодні наші війська ще перебувають у північній частині [Мар'їнки]. Наші війська підготували оборонний рубіж поза цим населеним пунктом. Але я можу сказати, що цього населеного пункту вже не існує.

Методика така сама, як була у Бахмуті. Знищуються вулиця за вулицею, квартал за кварталом, закопуються наші бійці. В тому, що ми зараз відійшли на околицю Мар’їнки, а в деяких місцях обладнали позиції за Мар’їнкою, мені здається, немає нічого такого, що може викликати суспільний резонанс.

***

Ми захищаємо кожен клаптик нашої землі. Кожен клаптик. Але коли на цьому вузенькому клаптику ворожі снаряди починають перекопувати це місце разом із камінням, із землею, з нашими бійцями, життя наших бійців нам важливіше.

***

Що стосується ведення бойових дій навколо Авдіївки, не треба зациклюватись і на цьому робити шоу. Ведення бойових дій підпорядковується військовим законам, і вони не підпорядковуються тому, чого хочуть політики чи журналісти.

Противник зараз має можливість концентрувати сили, вони можуть робити з містом за два-три місяці те, що зробили з Бахмутом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, збройні сили україни, Україна
В тему