26 Грудня 2023
Новини

Уряд вніс до Ради законопроєкт про мобілізацію: головне

Уряд вніс до Ради законопроєкт про мобілізацію: головне
Кабмін вніс до ВРУ законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби».

Про це йдеться у картці законопроєкту. Через кілька хвилин він став недоступний до перегляду на сайті Верховної Ради. Водночас журналісти встигли завантажити пояснювальну записку до документа, - пише hromadske.

Ось, про що там йдеться:

  • Повістки

Крім того, у законопроєкті пропонують, що повістка про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки може бути надіслана громадянину через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста або на електронну пошту.

Уряд також пропонує, що повістку можуть вручити громадянину особисто:

  • у приміщенні військкомату його представниками;
  • за місцем проживання (перебування) представниками ТЦК або поліціянтами;
  • за місцем роботи співробітниками військкомату, роботодавцем або поліціянтом;
  • у громадських місцях представниками ТЦК або поліціянтами.
  • Зміна призовного віку та відповідальність за ухилення

Так, уряд пропонує змінити призовний вік з 27 до 25 років. А ще — встановити обмеження прав громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби.

Також Кабмін хоче удосконалити процедуру військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Також у пояснювальній записці йдеться про:

  • надання можливості військовослужбовцям, яких звільнено з полону, відпочити та пройти відновлення шляхом надання їм додаткової відпустки зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів;
  • виключення строкової військової служби — як виду військової служби. Так, всіх військовослужбовців строкової військової служби пропонують звільнити у запас;
  • встановлення, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації протягом двох років з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані, які проходили військову службу під час дії правового режиму воєнного стану та були звільненні зі служби у запас. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • виключення з переліку висновків військово-лікарських комісій висновку про обмежену придатність до військової служби;
  • запровадження для громадян України базової загальновійськової підготовки до 3 місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років при всіх навчальних закладах;
  • запровадження базової військової служби за бажанням до 25 років для тих, хто не пройшов базову загальновійськову підготовку;
  • залучення до заходів рекрутингу на військову службу центрів надання адміністративних послуг, центрів зайнятості та центрів рекрутингу.
  • Також у законопроєкті пропонують, що повістка про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки можуть надіслати громадянину через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста або на електронну пошту.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт має створити умови для «належного укомплектування бойових підрозділів під час відсічі збройної агресії проти України». 

Автори законопроєкту очікують, що у разі його прийняття покращиться процес комплектування особовим складом Збройних Сил України та інших військових формувань під час проведення мобілізації.

Варто зазначити, що наразі цей законопроєкт мають розглянути у парламенті. Таким чином, пропозиції можуть бути змінені.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кабінет міністрів, вру, війна з Росією, закон
В тему