22 Грудня 2023
Новини

Зґвалтування школярки на Закарпатті: справу затягують

Зґвалтування школярки на Закарпатті: справу затягують
Представники зґвалтованої неповнолітньої дівчини на Закарпатті звинувачують захист обвинувачених у затягуванні справи.

22 грудня відбулося чергове засідання у цій справі, утім розгляд не зрушив з місця. Про це hromadske розповіли в Асоціації жінок-юристок «ЮрФем», яка зокрема представляє інтереси потерпілої дівчини.

Як зазначається, на засіданні 22 грудня двоє із чотирьох представників обвинувачених в усній формі заявили клопотання про те, що у них закінчились повноваження. Відповідно попросили вийти зі справи та видалити їх із засідання.

Після цього двоє інших представниць обвинувачених попросили перерву, аби порадитися із законними представниками обвинувачених. Після 10 хвилин такої перерви законна представниця одного з обвинувачених оголосила, що вони шукатимуть ще одного адвоката і попросили відкласти судове засідання. 

Суд призначив наступне засідання на 8 січня 2024 року. Адвокатка «ЮрФем: підтримки» Марта Змисла зазначає, що до цього не вжили жодних заходів, щоб пошукати іншого адвоката, укласти чи переукласти договір, будь-що.

«Вони знали достовірно, що в них закінчуються повноваження, і прийшли на засідання. Це стратегія для затягування розгляду справи. У мене просто немає слів. Потерпіла надалі змушена переживати весь травматичний досвід цього судового процесу, в якому вона постійно перебуває ментально», — зазначила адвокатка.

Наразі представники потерпілої дівчини вирішують, яких заходів впливу на таку поведінку можна вжити.

Нагадаємо, 16 березня Воловецький районний суд Закарпатської області встановив, що троє підлітків вчинили групове сексуальне насильство щодо неповнолітньої дівчини. Процес вони знімали на телефон, а відео поширили серед учнів школи.

Сам злочин стався ще в серпні 2021 року. Постраждала пояснила, що була з хлопцями в дружніх стосунках, а до підвалу, куди її покликали, прийшла добровільно. Про подію нікому не розповідала, відчуваючи страх і сором.

Суд визнав хлопців — двох 15-річних братів-близнюків та їхнього 14-річного друга — винними за ч. 3. ст. 153 Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді 5 років ув’язнення. Однак через пом’якшувальні обставини суд звільнив підлітків від відбування покарання з випробуванням зі встановленням іспитового строку на два роки.

Також суд зобов’язав хлопців виплатити по 60 тисяч гривень і покрити процесуальні витрати — понад 25 тисяч для кожного.

Після такого вироку справа набула розголосу, і омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що взяв її під особистий контроль. Він вбачає у вироку порушення права дитини на захист і справедливе судочинство.

Вища рада правосуддя заявила, що перевірить скарги на суддю Оксану Софілканич, яка розглядала справу й призначила умовний термін трьом підліткам. Також будуть перевірені повідомлення судді про «втручання в її діяльність».

Місцевий журналіст Віталій Глагола повідомив, що адвокат Масі Найєм готовий зібрати групу адвокатів для захисту дівчини та підготовки апеляції, а телеведуча Маша Єфросініна знайшла для дівчини «одного з найкращих психологів України».

Закарпатська прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою скасувати вирок та ухвалити новий. Так, апеляційний суд повернув справу на новий розгляд.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: закарпаття, згвалтування, школярі
В тему